Foto: HBL-arkiv/Tor Wennström. Vandas tidigare stadsdirektör Jukka Peltomäki.

MTV 3: Omfattande korruptionshärva utreds i Vanda

Mutmisstankarna mot Vandas tidigare stadsdirektör Jukka Peltomäki har svällt till en omfattande korruptionshärva, rapporterar MTV 3. Centralkriminalpolisen misstänker nu ett flertal personer för flera olika brott.

Enligt aktualitetsprogrammet 45 minuter på MTV3 har mutåtalen mot Vanda stads före detta stadsdirektör Jukka Peltomäki vuxit sig till en större korruptionshärva.

För ungefär ett år sedan framgick det att Peltomäki betalade en osedvanligt låg hyra för hyresbostaden i stadsdelen Myrbacka. För en bostad på 140 kvadrat och takterrass betalade Peltomäki bara tusen euro i månaden. Enligt statistikcentralen ligger hyran på en motsvarande bostad i samma område på ungefär 1 800 euro.

Hyresbostaden ägdes av arkitektbyrån Forma-Futura. Samma arkitektbyrå anlitades av Vanda stad för stora planerings- och byggnadsarbeten. Mutåtalen ledde till att Peltomäkis avgick som stadsdirektör.

I samband med Centralkriminalpolisens förundersökning av mutåtalet visade det sig att många fler än man tidigare trott är inblandade. I 45 minuter bekräftar utredningsledare Veli Matti Räsänen att utredningen expanderat märkbart och att det finns fler inblandade.

Enligt 45 minuter har polisen samlat ihop material som härrör sig från stadsplanering, markanvändning, bygglov samt olika sorters konsultuppdrag och Centralkriminalpolisen har hört Peltomäki som misstänkt för mottagande av mutor och missbruk av tjänsteställning.

Undersökningen handlar speciellt om stadsdelen Marja-Vanda som planerades under Peltomäkis tid som biträdande stadsdirektör med planeringsansvar. HOK Elanto och Kesko hade konkurrenssatt två stora arkitektbyråer för att rita upp ett stort köpcenter i Marja-Vanda. Den ena byrån var Forma-Futura. Centralkriminalpolisen har också hört byråns verkställande direktör Leila Tuominen angående mutor. Peltomäkis samarbete med Forma-Futura sträcker sig tillbaka till 90-talet. Korruptionshärvans omfattning har överraskat polisen.

Arkitektbyrån Forma-Futura har under de senaste åren gjort goda resultat.

Peltomäki förnekar korruptions- och mutmisstankarna.