Järvilehtos vittne försöker grusa åklagarens argument

Trafiksäkerhetsverkets ledande sakkunniga Kari Alppivuori underkänner åklagarens huvudargument för att Jyrki Järvilehto körde olycksbåten. Hovrätten i Åbo har för en stund sedan hört Alppivuori.

Alppivuori är tvärsäker på att ingen satt bredvid föraren i Jyrki Järvilehtos olycksbåt. Hans vittnesmål stöder därmed Järvilehtos förklaring att han låg på durken eller bakbänken medan vännen körde.

– Det är helt uteslutet att någon suttit på passagerarsidan. På basen av min utredning är jag alldeles säker på att ingen har suttit på babords sida, försäkrade Alppivuori.

Järvilehtos fällande dom i tingsrätten byggde på att såväl polisens tekniska utredare som rättsobducenten ansåg att den omkomna kamratens skador hade uppkommit när han krockade mot pulpetkanten och vindrutan på passagerarsidan. Det vill säga att båten kördes av Järvilehto.

Både den kriminaltekniska utredaren och obducenten höll fast vid sina tidigare slutsatser också i Åbo hovrätt på onsdagen.

Alppivuori däremot har i sin utredning kommit fram till att personen som kört båten gjorde det i en halvstående ställning för att kunna se över fördäck och en immig vindruta. Han anser att förarsätet brutits framåt på grund av att någon stått eller legat bakom sätet.

Underförstått att denne någon var Järvilehto.

Förklaringsmodellen stämmer överens med Järvilehtos 1:1.

Tongångarna i rättssalen i Åbo var häftiga under den andra behandlingsdagen. Åklagaren gick sällsynt aggressivt ut mot Järvilehtos två nyckelvittnen med vars hjälp denne försöker krossa åklagarens huvudargument.

Klicka på videon för att se hur olycksplatsen ser ut. Läs hela texten om rättegången i morgondagens Hbl.