Björn Ulvaeus. Foto: Matts Lindqvist.

Abba-Björn vill helst inte se sina gamla scenkläder

Björn Ulvaeus och de övriga i Abba har efter lång tvekan gått med på ett Abba-museum. Fast frågan är om de själva vill se allt som ställs ut. – Nej usch, en del kläder vi hade på 1970-talet vill jag bara inte se, säger Björn Ulvaeus.

Det var Björn Ulvaeus som på onsdagen presenterade planerna på ett Abba-museum i Stockholm. Samtigti avslöjade han att det inte är helt lätt att förlika sig med tanken på att bli museum.

– Jag har varit lite tveksam till att bli ett museiföremål innan jag är död.

Museet har fått namnet Abba The Museum och blir en del av Swedish Hall of Fame som nu byggs på Djurgården. Öppningen ska ske i april eller maj nästa år.

På museet ska man visa upp bland annat gamla scenkläder som Abba hade, en tanke som får Björn Ulvaeus – med glimten att ögat – att rygga tillbaka.

– Jag kräks över en del av de kläder jag hade under de tre första åren på 70-talet. Jag minns speciellt en dräkt som påminde om Stålmannens som hade något slags cape, säger Björn Ulvaeus.

Abba bildades 1970 och har sålt ofattbara 378 miljoner skivor. Gruppen splittrades i början på 1980-talet. de övriga medlemmarna var Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad och Agneta Fältskog.