Luttrad. Jag är glad över Ivanisjvilis seger, men försöker att inte hoppas för mycket. Vi georgier har varit med om många besvikelser, säger Baia Sicharalidze, konstnär och mor till treåriga Natris. Foto: Anna-Lena Laurén

"Vi är lättade över att slippa Saakasjvili"

Det står nu klart att Saakasjvilieran är bruten i Georgien. Hbl möter Tbilisibor som är glada och lättade, medan experterna varnar för konflikter mellan Saakasjvili och valsegraren Ivanisjvili.

TBILISI  – Jag vågar fortfarande inte tro att Saakasjvilis gäng verkligen tänker lämna ifrån sig makten. De älskar ju den! I snart tio år har de värmt sig vid den, nu får vi se om de verkligen tänker erkänna sig besegrade, säger den drygt trettioåriga konstnären Baia Sicharalidze, som Hbl träffar i en av de smala vindlande gränderna i gamla stan i Tbilisi.

Men redan vid lunch i dag erkände Georgiens president Micheil Saakasjvili sig besegrad. Hans parti Nationella rörelsen går nu i opposition. Största parti blir Bidzina Ivanisjvilis Den georgiska drömmen, en brokig sexpartikoalition som består av allt från socialdemokrater till nationalister.

Det bekymrar inte Baia Sicharalidze. Precis som de flesta andra georgiska väljare bryr hon sig inte om partier eller politiska ideologier. Det är personen som räknas.

– Bidzina Ivanisjvili är en balanserad person. Han är diplomatisk och kan samarbeta med andra. Saakasjvili var bra på PR och på att dra västvärlden vid näsan. Jag trodde också på honom till en början. Men i själva verket är han en auktoritär robot, säger Baia Sicharalidze.

Saakasjvili själv valde tidigt att ta skeden i vacker hand.

– Jag accepterar fortfarande inte oppositionens åsikter. Men i demokratin är det väljarna som bestämmer. Det respekterar vi. Nu går Nationella rörelsen i opposition, meddelade Saakasjvili i ett tv-sänt tal.

Rösträkningen framskrider påfallande långsamt. Enligt de senaste uppgifterna, då 88,7  procent av rösterna var räknade, leder Den georgiska drömmen med 54,84 procent mot Nationella rörelsens 40,42.

Georgiens nästa premiärminister är alltså Bidzina Ivanisjvili, en miljardär och mecenat som fram tills ifjol var okänd för större delen av den georgiska allmänheten. Han gjorde sin förmögenhet i Ryssland på 1990-talet och kritikerna anklagar honom därför för nära relationer till Vladimir Putin. Ivanisjvili, som har sålt all egendom i Ryssland, säger att han vill reparera relationerna till Moskva men att han entydigt jobbar för ett georgiskt EU- och Natomedlemskap.

Risk för ständigt bråk

Nu är risken att Georgien råkar i en situation där presidenten och premiärministern ständigt käbblar med varandra, på samma sätt som i Ukraina. Men statsvetaren Kacha Gogolasjvili på Georgian Foundation for Strategic and International studies säger att mycket tyder på att både Saakasjvili och Ivanisjvili är redo att kompromissa.

– Georgien är ett litet land där alla känner alla. Bara känslorna får lägga sig litet så tror jag att våra politiker kan samarbeta, vi är ett mycket mer enhetligt land än Ukraina. Men det är klart att vi befinner oss i en mycket speciell situation.

Ivanisjvili själv sade i dag på en presskonferens att han tänker byta ut samtliga ministrar. Han meddelade också att han inte planerar något möte med Saakasjvili. 

De internationella valobservatörerna bekräftade i dag att valet, trots vissa brister, kan anses vara fritt och rättvist. Över tusen internationella observatörer, bland annat från Europarådet, EU och OSSE, har bevakat valet.