Skärmavbild från aftonbladet.se

Svensk polis sköt hundar – med tjugo skott

En polispatrull sköt ihjäl två hundar med över 20 skott i Hjorthagen i Stockholm på måndagskvällen. Polisen uppger att hundarna var aggressiva och att de var tvungna att skjuta.

Det var vid 18-tiden på måndagskvällen som polisen larmades till Storängsbotten i Hjorthagen. Enligt de första uppgifterna hade hundarna attackerat sin ägare, men de uppgifterna visade sig inte stämma.

Aftonbladet skriver att mannen hade försökt skada sig själv, medan Expressen skriver att mannen var medvetslös. Polisens version är att hundarna attackerade dem när de närmade sig mannen.

– För att avvärja mannens självdestruktiva beteende går de mot mannen. I samband med det reagerar hundarna rent instinktivt och uppfattar polisen som ett hot, säger Torgny Wallström, stationsbefäl vid Citypolisen i Stockholm till Aftonbladet.

Poliserna kände sig hotade och öppnade eld. Hundarna uppges ha varit någon typ av kamphundar.

Både Aftonbladet och Expressen har en videoinspelning från händelsen på sina hemsidor. Där ser man tydligt tre poliser som skjuter från närhåll mot hundarna. Videon är bandad på långt håll så det är svårt att urskilja detaljer, men många som sett den har reagerat starkt.

Enligt polisen satt mannen på marken och hundarna slet sig loss just före skottlossningen, men ett ögonvittne som Expressen talat med säger att hundarna var kopplade när skottlossningen började.

– Jag är helt chockad. Mannen satt i mitten och höll i hundarna – det hade lika gärna kunnat vara han som blev skjuten, säger ögonvittnet Anna Eriksson till Expressen.

Polisen kommer att utföra en intern utredning kring händelsen.