Foto: Dan Andersson

Kaffepriset förväntas stiga ännu mer

Priset på ett paket kaffe kan stiga i Finland i och med att världens kaffelager är mindre än vad de har varit på tiotals år. Dessutom har efterfrågan på kaffe ökat speciellt i de växande ekonomierna.

–Det krävs flera goda skördar för att fylla kaffelagren, säger Katariina Aho som är inköpschef på Paulig-koncernens kaffegrupp.

I Finland är kaffe den näst populäraste drycken efter vatten. I fjol konsumerade finländarna mer råkaffe än någon annan i världen. Konsumtionen var 12,3 kilo per person.

Kaffepriset var rekordhögt i fjol och fortfarande ligger priset över medelvärdet på lång sikt. Förutom utbud och efterfrågan påverkas kaffepriset bland annat av överraskande väderomslag och det faktum att kaffe också är ett placeringsobjekt.

I framtiden kommer klimatförändringen att märkas allt tydligare också i kaffeproduktionen. Den tyska experten Kerstin Linne på företaget Green Line Consulting säger att framför allt Vietnam, de östafrikanska länderna Kenya och Uganda samt Peru och Brasilien i Sydamerika är länder där klimatförändringen syns mest.

–Förändringen syns klart både i mängden och i kvaliteten på råkaffe, säger hon.