EPA/HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX SWEDEN OUT

Islamolog: Ikeas kvinnocensur var klumpig

Ikea gjorde bort sig när bolaget censurerade bort kvinnor ur sin katalog i Saudiarabien. Det säger en islamolog till Hbl. – Ett bättre alternativ hade varit att inte alls ha människor på bild, bara möbler.

Tidningen Metroi Sverige avslöjade i går att möbeljätten Ikea har censurerat sin katalog för säsongen 2013 i Saudiarabien. I de kataloger som riktas till övriga världen finns familjer och kvinnor med på bild, men saudiaraberna får bara se män. Kvinnor och flickor har retuscherats bort förutom på en bild där man gjort om en kvinna till en man.

Skälet är att Ikea inte vill stöta sig med regimen i Saudiarabien, där kvinnor knappt har några rättigheter alls. Men Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, menar att Ikea har gjort bort sig. Det som var tänkt att stryka systemet medhårs slår tillbaka som dålig PR.

– Det var klumpigt gjort av Ikea eftersom det pågår en intensiv debatt om de här frågorna också i Saudi­arabien. Det finns numera en kvinnlig elit, högutbildade kvinnliga entreprenörer i affärslivet, som inte längre finner sig i det gamla systemet, säger Hjärpe till Hbl.
Han nämner som exempel en feministisk proteströrelse som filmat när de kör bil för att själva kunna överlämna materialet till sedlighetspolisen. Kvinnor får inte köra bil i Saudiarabien.

– Nu har Ikea gjort något som uttrycker ett stöd för det som feministerna i Saudiarabien bekämpar. Så i ett försök att inte handla politiskt har Ikea råkat handla just politiskt.

Han menar att det hade funnits alternativ. Ikea borde ha använt sig av bilder enbart på möbler och inte haft med människor alls.

– Men olyckan är redan skedd. Man ser ju att bilderna är censurerade och det kan man förmodligen se också på nätet i Saudiarabien.

Är det uteslutet att ha bilder på kvinnor i Saudiarabien?

– Man kan kanske ha kvinnor med huvudduk. Men finns det kvinnor på omslag till tidskrifter och veckotidningar i Saudiarabien klistrar man över dem, säger Jan Hjärpe.

Finns det inga kvinnor på Ikea i Saudiarabien?

– Inte bland expediterna i alla fall.

Kommer Saudiarabien att öppna sig?

– Ja, jag tror att det är oundvikligt i längre perspektiv. De traditionella könsrollerna och normerna som man försöker tillämpa stämmer inte med hur samhället fungerar i dag och det kommer att förändras, frågan är bara hur fort.

Ikea beklagar

På Inter Ikea Systems, som ansvarar för Ikea-konceptet och katalogerna, lovar man att ta upp saken med Ikea i Saudiarabien.

– Det här är väldigt olyckligt. Vi har tagit kontakt med Saudiarabien för att fördjupa oss i den här frågan, säger Ulrika Englesson Sandman, mediekontakt på Inter Ikea Systems, till SVT.

Hon säger att det till Ikeas värden hör att inte diskriminera människor.

– Samtidigt försöker vi anpassa oss till den kultur och de lagar som finns.

Varje land måste följa Ikeas franchiseavtal, enligt Englesson Sandman, men Saudiarabien som franchisetagare bestämmer i princip självt hur katalogen ska se ut.

Sveriges jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) beklagar att Ikea väljer att osynliggöra de saudiska kvinnorna. Hon anser att företaget därmed bidrar till att konservera deras fruktansvärda situation.

– Även den vars idé är att tjäna pengar måste ha principer, och dem måste man hålla på. Och är det något land som behöver ta del av Ikeas värdegrund så är det Saudiarabien, säger hon till svenska nyhetsbyrån TT.