COLOURBOX

Förebyggande insatser sparar pengar inom barnskyddet

Ett barn som tillbringar ett år på en institution kostar samhället lika mycket som nästan 3000 timmar hemtjänst. För samma pris kunde familjen alltså få tio timmar avlönad hjälp per vecka med att hålla sitt liv i ordning i cirka sex års tid.

Pengarna kunde också satsas på över sju år av intensivt familjearbete eller på över 400 besök på en familjerådgivning.

Uppgifterna framgår av en jämförelse av kostnaderna för olika sorters barnskyddslösningar, som gjorts av Centralförbundet för barnskydd och Institutet för hälsa och välfärd. Jämförelsen visar att det blir tio gånger dyrare att ett barn vårdas på institution än om vården ges inom öppenvården.

Centralförbundet för barnskydd hoppas att man satsar på förebyggande åtgärder innan situationen i familjen drivs till sin spets. Barnets problem kan börja med till exempel skolbyte eller skilsmässa.
Då kan man spara in hundratusentals euro och mycket mänskligt lidande genom att barnskyddet reagerar snabbt och på rätt sätt.

Symptomen kan uppträda
flera år efter skilsmässa

I jämförelsen har man studerat ett fiktivt exempel om en 6-årig som börjar visa symptom efter föräldrarnas skilsmässa. Den billigaste möjligheten är att flickan besöker en familjerådgivning i sällskap med sin mamma och senare får hjälp av en lärare med relationerna till sina skolkamrater. Processen kostar bara tusen euro.

Dyrast blir det för samhället om flickan flera år senare behöver psykiatrisk vård, men inte kan tillgodogöra sig den och till slut blir omhändertagen och placerad i vår utom hemmet.

Mellan de här ytterligheterna placerar sig möjligheten att flickan uppvisar symptom i tonåren och tas in på en psykiatrisk avdelning, men man får situationen under kontroll med hjälp av samarbete mellan familjen, polikliniken och barnskyddet och med hjälp av intensivt familjearbete. Det uppskattas kosta drygt 31000 euro.

En kultur som bygger
på att barnen skickas iväg

Varför görs det inte tillräckligt med förebyggande insatser trots att det vore billigast?

Verksamhetsledare Seppo Sauro på Centralförbundet för barnskydd anser att ett av problemen ligger i rytmen i beslutsfattandet. Genom att sänka kostnaderna någon gång i framtiden kan man inte påvisa resultat under denna valperiod.

Enligt Sauro har man i Finland också vant sig vid en kultur som går ut på att barnen skickas någon annanstans. Barn som uppvisat symptom har satts i specialklasser i skolan eller i vård utom hemmet när man haft råd med det.

Jämförelsen presenterades på de Nationella barnskyddsdagarna i Helsingfors på tisdagen.