Foto: Tor Wennström. Vesa Linja-Aho är initiativtagare till matematikmaratonet som resulterade i en lärobok i lång matematik för gymnasiet. Boken kan fritt tillämpas av vem som helst och kan laddas ner från nätet.

Matematikmaraton gav gratis lärobok

Normalt tar det runt ett år att producera en lärobok. Arton matematikentusiaster har nu gjort det på ett vecko­slut. Resultatet är en bok som vem som helst får använda sig av eller utveckla helt gratis.

Det knapprar rytmiskt från ett tiotal bärbara datorer. Cola­burkar, pizzabitar, chipssmulor och halvurdruckna engångsmuggar ligger utspridda i rummet. Här har arton frivilliga suttit sedan fredag morgon och arbetat utan avbrott på en lärobok i matematik för gymnasiet. Boken som föds tillämpar principen om öppen källkod, så vem som helst kan använda och utveckla den gratis.

I Finland betalar vi inte för undervisningen, men läroböckerna är ofta dyra. Enligt Finlands gymnasistförbund tvingas elever i värsta fall spendera 1 300 euro på skolböcker under gymnasietiden. För lärarna skapar upphovsrättslagarna problem. Om det till exempel finns fel i uppgifterna i läroböckerna får de ofta vänta länge på nästa upp­laga. Många lärare skulle gärna ladda upp föreläsningar på webben, men föreläsningarna baserar sig ofta på böckerna och att distribuera material från dem på webben är olagligt. Med öppen källkod finns inte samma problem.

Banbrytande försök

Det här är den första boken på finska som tillämpar öppen källkod. Enligt projektgänget är det också första gången som någon försöker sig på att producera en lärobok på ett veckoslut. Under sommaren då Vesa Linja-Aho skrev en kommersiell lärobok föddes idén till boken. Med tillräckligt många medhjälpare kunde boken göras på mycket kortare tid.

Det visade sig finnas ett stort intresse för att vara med. De flesta involverade har på ett eller annat sätt undervisat i matematik, vissa i gymnasiet, andra på universitetsnivå. Orsakerna till att de ställer upp utan lön varierar.

– Jag såg det som ett roligt grupprojekt att delta i och tror att det kommer att vara en bra merit för framtiden, säger matematikstuderande Annika Piiroinen.

– Det är ett intressant projekt och något man kan ta del av med en relativt liten personlig insats. Så är det ju lite ”ära och berömmelse”-känsla över det, säger filosofiedoktor Antti Rasila från Aalto-universitetet.

Gymnasielärare i matematik Pekka Peura kommer att använda boken flitigt i undervisningen. Han hoppas att försöket sprider sig över till också andra ämnen.

– Nu har vi prövat och vet att det är möjligt att göra det här på ett veckoslut, så jag hoppas att det inte blir något man gör bara inom matematik.

Boken har väckt mycket uppmärksamhet både på Face­book och på projektdeltagarnas bloggar. En del har redan erbjudit sig att översätta boken till engelska.

Tills vidare har ingen ännu tagit initiativ för en svensk översättning, men det är alltså fritt fram för vem som helst att göra det.