LEHTIKUVA/Markku Ulander

"En sådan här händelse får en att stanna till"

– Jag är fortfarande uppriven och darrig, säger "Liisa" som befann sig på Helsigforsnattklubben Tiger natten till söndagen. Liisa och hennes vänner bevittnade på nära håll hur två män skadades i en skottlossning på Tigers rökbalkong.

–Situationen kändes overklig. Det var stökigt och jag hörde fyra skott. Jag och mina vänner kommenterade ljuden eftersom vi tyckte att de lät som lösa skott, säger "Liisa" som bevittnade skottlossningen på nära håll.

Men de lösa skotten visade sig vara skarpa och träffade två män i 30-årsåldern. När Liisa skulle lämna balkongen såg hon en av de skadade ligga på golvet.

–Det var först då jag fattade vad som hade hänt. Jag blev jättechockad och ville bara ut ur klubben så snabbt som möjligt.

Men Liisa fick vänta i över en timme eftersom polisen videofilmade alla nattklubbsgäster vid ytterdörren.
Liisa säger att det såg ut som om skytten lämnat platsen omedelbart efter dådet.

–Han dök upp under det allmänna tumultet, sköt och försvann.

Polisen grep tre personer strax efter dådet, men släppte dem alla på söndagskvällen. De misstänks inte längre för delaktighet i dådet.  Polisen uppgav på söndagen att man nu fortsätter med att förhöra vittnen. I samband med att polisen på kvällen meddelade att de gripna frigivits sade man också att man hört de skadade.

Ingen uppgörelse mellan gäng
Ett av de två skottoffren fick enligt polisen allvarliga skador men hans tillstånd är ändå stabilt. Den andra skadades bara lindrigt. Båda vårdas på sjukhus.


Halme sade att det på söndagen var oklart om förövaren hade för avsikt att träffa offren eller om skotten avfyrades på måfå. Helsingin Sanomat har intervjuat ett vittne som säger att skottlossningen föregicks av ett handgemäng i en grupp på cirka tio män som befann sig på rökbalkongen.

–Vi har talat med några vittnen. Vi börjar ha en bild av hur händelserna farmskridit. Vi utreder ännu om där har varit bråk och hur bråket i så fall börjat, säger Halme.

De misstänkta greps utanför nattklubben på Narinken vid halv fyratiden på kvällen, strax efter skjutningen.
–Inget tyder på att det skulle ha varit frågan om ett bråk mellan brottsliga gäng, säger Halme.

Tiger ligger i de två översta våningarna i Kampens köpcentrum i centrala Helsingfors.

Ännu på söndagskvällen avslöjar Liisas röst hur illa berörd hon är av nattens händelser. Hon har svårt att släppa tanken på att hon kunde ha träffats av ett vådaskott.
–Nu håller jag mig hemma helt lugnt och fint. En sådan här händelse får en att stanna till, säger Liisa.

Liisa heter egentligen något annat.