Björn Wikström. Foto: Hbl/Kristoffer Åberg

"Inre konflikter de svåraste"

Biskop Björn Vikström är inte stolt över hur problemen i Vanda svenska församling hanterats, men han betonar att arbetet med att stödja utvecklingen i församlingen fortgår. – Det här är en trovärdighetsfråga för kyrkan.

– Konflikter inom församlingarna hör till de svåraste att lösa och det jag grubblar mest på i mitt ämbete, konstaterar biskop Björn Vikström.

Han förstår kritiken mot domkapitlet och medger att allt inte skötts på bästa sätt.

– Det instrument jag har som biskop är att samtala, ordna en granskning och sätta in en konsult, men det är tråkigt om det måste sluta med att någon söker sig bort.

Kan du vidta andra åtgärder?

– I dylika fall kan vi erbjuda handledning för att stödja kyrkoherden och andra anställda i deras arbete, men kyrkan är inte en koncern där chefen kan gå in och plocka bort anställda om de beskylls för att inte sköta sina uppgifter.

Varför det?

– Anställda bör naturligtvis ha ett rättsskydd, men kyrkoherdarnas och kantorernas fullmaktstjänster gör att de inte kan avsättas hur som helst. Men det är en relik från gången tid. Vi har inte längre råd med skyddade arbetsplatser inom kyrkan, säger Vikström.

En lagändring i frågan har godkänts av kyrkomötet och väntar nu på att fastställas av riksdagen. Kyrkoherdarnas roll i framtida församlingsstrukturer diskuteras även inom kyrkostyrelsen.

– Just nu ställs alltför stora krav på våra kyrkoherdar. Det är orimligt att kräva att en präst också ska vara kompetent på ekonomi och administration och dessutom vara en bra operativ och andlig ledare, säger Björn Vikström.

En annan utmaning ligger i personalstyrkan.

– Många anställda är stora individualister. Att leda folk som jobbar med sin tro och personliga övertygelse leder ofta till att konflikterna blir rätt känslomässiga. Det är fråga om tunga processer som kräver långsiktigt arbete.

Inom kyrkan jobbar därför med att se över församlingsstrukturerna.

– Många av församlingarna i Borgå stift är väldigt små och problem i små arbetslag leder ofta till att alla anställda dras in i konflikten. Det skulle vara fördel om de i större utsträckning ingick i större samfälligheter. Då skapar vi ett system där kyrkoherdarna kan avlastas genom att man anställer personer med sakkunskap inom till exempel personaladministration och förvaltning.