Angela Merkel och Peer Steinbrück för tre år sedan. Foto: EPA/Michael Reynolds

Förra kollegan utmanar Merkel

När finanskrisen bröt ut stod de sida vid sida och bedyrade att tyskarnas besparingar var trygga på banken. Nu utmanar han henne i kampen om kanslerposten. München.

Beskedet har hängt i luften ett tag. I början av veckan presenterade ex-finansministern Peer Steinbrück (SPD) med buller och bång sitt program för att tämja finansmarknaderna, och då ökade spekulationerna om att det är han som ska utmana kristdemokraten Angela Merkel i förbundsdagsvalet nästa höst.

I går blev det klart att socialdemokraterna nominerar honom, efter att de båda andra kandidaterna Sigmar Gabriel och Frank-Walter Steinmeier avstått.

- Ett klokt och uppenbart val, säger politikprofessorn Volker Kronenberg vid Universitetet i Bonn.

Där Merkel är pragmatisk, försiktig och lite tråkig är Steinbrück temperamentsfull, slagfärdig och intellektuellt briljant.

I olika opinionsundersökningar har Steinbrück bedömts ha de bästa chanserna mot överlägset folkkära Merkel. Men Kronenberg är ändå mycket skeptisk.

- Det är en stor, stor utmaning. Nu ett år före valet har ingen någon realistisk chans mot henne. Det han kan göra är att försöka rubba lugnet hon utstrålar, och betona innehållsfrågor. Framför allt måste han mobilisera sina egna väljare.

En sak som kan väcka upp dem är hans vägran att vara försiktig. Han kommer aldrig mer att sitta i en regering under Merkel, har kanslerns förra vapendragare sagt.

Liberala FDP kunde bilda en koalition med SPD och de Gröna. Ändå tyder mycket på att nästa regering blir en koalition mellan socialdemokrater och kristdemokrater under Merkels ledning.

- Om det blir så räknar han kallt med att inte stå till förfogande längre.

Vill ha skuldunion

Steinbrück förespråkar en skuldunion i Europa, på villkor att EU får makt över medlemsländernas budgetar. Något som knappast går hem hos tyskarna. Med sitt färska finansmarknadspapper kräver han att banker skiljer investeringsbanksverksamheten från den traditionella verksamheten, och föreslår en bankräddningsfond som bankerna själva finansierar.

Vad skulle en Steinbrück-seger innebära för Tysklands europolitik?

- Mer kontinuitet än förändring. Innehållsmässigt står han i mitten, och han kommer inte att bli någon vänsterpopulist. I sitt bankpapper betonar han vissa saker, men det är mer retoriska skillnader än substantiella. Och vägen är lång från idéer till politiskt förverkligande.

Steinbrücks styrkor är just hans retoriska skicklighet, att han kan tillspetsa och mobilisera. Han uppfattas också som kompetent i sakfrågor.-Men om han polariserar för mycket kan han stöta ifrån sig väljare. Han är ingen konsensusmänniska.

 

Färgstark utmanare

PEER STEINBRÜCK
• 65 år gammal, har tre barn.
• Regeringschef i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen 2002 till 2005 då han förlorade valet stort.
• Finansminister i Angela Merkels regering 2005-2009. Speciellt ihågkommen för presskonferensen i oktober 2008 då han tillsammans med Merkel för att förhindra en bankrusning försäkrade att staten garanterar tyskarnas besparingar.
• Drog sig tillbaka från toppolitiken efter valnederlaget 2009 men återvände till rampljuset och blev en av SPD:s tre kanslerkandidater.
• Sitter i fotbollslaget Borussia Dortmunds styrelse och har schackspel som hobby.