Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

De grönas Niinistö kräver fler skolkuratorer

De gröna vill förbättra stämningen och arbetsron i skolorna genom att öka antalet skolpsykologer och skolkuratorer. Partiets ordförande Ville Niinistö tog ställning till frågan under De grönas partidelegation i Tavastehus i dag.

Ville Niinistö säger att kommunerna bör förpliktigas att anställa elevvårdspersonal genom en bindande personaldimensionering. Han anser att det borde finnas minst en skolkurator per 800 elever och minst en skolpsykolog per 1 500 elever.

Oron i skolorna blev åter förstasidesstoff i veckan efter att en pojke i Vanda flugit på lärare i sin skola. Enligt polisen slog, sparkade och bet åttaåringen fyra lärare efter att en av dem förbjudit honom att cykla under rasten.

Lördagens Iltalehti skrev att hela sex lärare råkat ut för elevvåld under de senaste två veckorna.

Niinistö tror att fler kuratorer och psykologer vore ett av svaren på den labila stämningen i skolorna.

– Små elevgrupper och elevvård är de bästa sätten att ta itu med problemet, sade Niinistö.

Prislappen nio miljoner

Priset på De grönas planer går på nio miljoner euro. Summan borde fördelas jämnt mellan staten och kommunerna, anser Niinistö.

– En marginaliserad ung kostar samhället hundratusentals euro under årens lopp, så det här är ett billigt pris för att förebygga det.

Personaldimensionering behövs enligt Niinistö för att antalet anställda varierar kraftigt i olika områden och i olika skolor. I vissa skolor går det inte att få besöka en psykolog.

– Till och med skattehöjningar är ett bättre alternativ än att försumma de förebyggande tjänsterna, eftersom det senare alternativet blir mycket dyrare, säger Niinistö.

Enligt Niinistö råder det ingen brist på kompetent personal.

– Personalen i branschen har ofta visstidsanställningar och gör ofta korta jobb för tredje sektorn. Personaldimensioneringen skulle medföra ett långsiktigt arbete.

Niinistö som talade för De grönas partidelegation vill också att rekommendationen om antalet skolhälsovårdare och skolläkare ändras till en norm. På sitt två dagar långa möte i Tavastehus behandlar partidelegationen bland annat partiets program om ojämlikhet.