Foto: Lina Enlund

Svenskhat instucket i VR-tidning

Mot folkets vilja prackar maktpartierna "tvångssvenska" på barnen och finska Yle favoriserar svenskspråkiga, hävdas i ett instick i VR:s tidning. Sannfinländarna ses som det enda rakryggade partiet. Sannfinländarnas partibyrå vidkänns inte insticket.

Hbl blev häromdagen uppringd av en läsare som i VR-publikationen Matkaan hade hittat ett instick med märkligt innehåll. En genomläsning gjorde det klart att det inte var VR:s åsikter som presenterades.

Bland annat hävdas att "medierna är i de svensksinnades besittning" och att ledningen för Samlingspartiet, SFP, De gröna och Socialdemokraterna "kräver tvåspråkighet av folket och påtvingar barnen tvångssvenska trots att folkets majoritet är för frivillig svenska".

I texten ondgör man sig speciellt över Yle som "dagligen sänder svensksinnad propaganda" och bara anställer svenskspråkiga, som Peter 'Newman', Hjallis Harkimo, Ruben Stiller, Baba Lybeck, Marco Bjurström och Maria Sid.

Texten utmynnar i en lovsång till Sannfinländarna som är "det enda parti som är för frivillig svenska och en rättvis språkpolitik". 

Hbl ringer upp Matti Putkonen på Sannfinländarnas partikansli. Han säger att han inte vet vem som står bakom texten.

– Det stämmer att vi vill göra svenskundervisningen frivillig men det är svårt att säga om en sannfinländare står bakom det här. På gräsrotsnivå kan någon ibland förklara sig vara sannfinländare och sedan uttala sig töntigt. Det är inte mycket partiet kan göra åt den saken.

Putkonen är också frustrerad över den sannfinländska kommunalvalskandidaten Amon Rautiainens skriverier (se Hbl 25.9) på en sluten Facebooksida om hur "en del muslimer borde kokas" och hur det skulle vara "fosterländskt att göra sig av med Jyrki Katainen och Jutta Urpilainen".

– Jag har försökt betona att man ska skruva fast korken innan man öppnar Facebook och vi har informerat alla våra kandidater om att vi kräver rena papper. Utgångspunkten har förstås varit att vi måste lita på dem och nu kan vi inte längre plocka bort någon från kandidatlistorna, konstaterar Putkonen.