Det beslagtagna heroinets marknadsvärde uppgick till 400 000 euro. Foto: Lehtikuva/polisens utskick

Knarkdöden på Glo-hotellet gav nio års fängelse

Ett heroinrelaterat dödsfall på ett designhotell och den därefter uppnystade knarkhärvan resulterade i ett nioårigt fängelsestraff för en man med afrikansk bakgrund. Polisen begick fel under förhören.

Helsingfors tingsrätt behandlade på nytt Samuel Eze Ugums, 36, andel i fallet. Högsta domstolen avslog den tidigare domen på grund av polisfel i förundersökningen.

En 27-årig man dog på Glo-hotellet i Helsingfors år 2009. En annan man togs in på sjukhus. Männen hade sniffat heroin på en efterfest i tron att det var kokain.

Knarkhärvan som uppnystades efter dödsfallet kom som en överraskning för polisen. Strax efter olyckan beslagtog polisen nästan ett kilo heroin i en lägenhet. Även andra droger beslagtogs.

Ugum förnekade att han hade med heroinet att göra. Enligt egen utsago hade han låtit en av de andra dömda förvara en resväska hemma hos honom, utan att veta vad den innehöll.

Språkproblem

För Ugums del bestod bevisföringen av bland annat halvfulla tepaket där heroinet var förpackat. Paket med samma tesort hittades i hans lägenhet.

Även teleuppgifter kopplar Ugum ihop med händelserna på Glo-hotellet. Domstolen ansåg att Ugum och två andra efter överläggningar beslöt att leverera heroin då de inte hade något kokain. Mottagarna fick inte veta sanningen.

Fallet togs upp för ny behandling i hovrätten efter att Högsta domstolen bedömde att Ugums uttalanden under förhören inte fick användas mot honom. Orsaken var att Ugums rättsbiträde inte var på plats.

Förhören genomfördes på engelska, men protokollet skrevs på finska. Ugum kunde inte finska och polisen talade heller inte om hans rätt att tiga.

När Högsta domstolens beslut kungjordes skrev riksåklagaren Matti Nissinen i branschtidningen Advokaten att han var oroad över att fel under förundersökningen kan leda till att stora brottsfall faller i rätten. Han lyfte fram vikten av att minnas de misstänktas rättigheter.

– Vi har inte råd med att fall som redan behandlats flera gånger faller samtidigt som andra fall står i kö och åklagarna är överarbetade.