Foto: Lehtikuva/Jussi Junkkari

Färre älgar får fällas i årets jakt

I höst fälls en tredjedel färre älgar än i fjol. Finlands viltcentral har gett tillstånd att fälla 37 000 älgar under jaktsäsongen som inleds i helgen.

Licenserna har minskat i hela landet men mest i norr.

– Till exempel i Lappland beviljades över tiotusen tillstånd i fjol, och nu är de nästan hälften färre. I södra Tavastland däremot minskade antalet från drygt tusen med bara några tiotal jämfört med i fjol höstas, berättar specialplaneraren Marko Svensberg vid Viltcentralen.

Älgstammen har reducerats kraftigt under de senaste tio åren. Nu är stammen vintertid 85000 djur, då den vid millennieskiftet var över 140000 djur.

– Nu är vi ganska nära målet.

Med en licens får man skjuta en fullvuxen älg eller två kalvar, så totalt kan man räkna med att cirka 40 000 djur fälls, säger Svensberg. Varje år blir också en liten del av licenserna outnyttjade.

Många skjuter upp starten

Speciellt i södra Finland inleder många jaktlag älgjakten först i mitten av oktober.

– Säkert ungefär hälften av alla föreningar skjuter upp starten. Många föreningar har inte kylutrustning i sina slaktbodar, och det är bättre att hantera köttet när vädret är svalare.

I de nordligaste kommunerna började jakten redan i början av september. Den tidigarelagda älgjakten är ett försök som i år pågår för tredje året.

– Jag kan inte säga något om fortsättningen, men erfarenheterna av att börja tidigt i september har varit goda. I norra Lappland kan det snöa redan i början av oktober, och det blir mörkt tidigt.

För tillfället är det paus i jakten i norr. Det tre veckor långa avbrottet hålls kring månadsskiftet september-oktober på grund av älgarnas brunsttid. Också renskötselarbetena infaller under samma tid.

Jakten på vitsvanshjort börjar samtidigt som älgjakten. I år får knappt 22000 vitsvanshjortar fällas. Det är cirka en tiondel färre än i fjol.

Älgjakten pågår till slutet av december, i de nordligaste kommunerna till slutet av november. Jakten på vitsvanshjort, som äger rum främst i södra Finland, fortsätter till slutet av januari.