Foto: Colourbox

Avhandling: Efter skilsmässan blir män ensamma

Ekonomisk trygghet och barnens bästa räcker inte längre för att hålla ihop äktenskapen, visar en ny doktorsavhandling.

Numera är det allt viktigare med öppen interaktion och gemensamma upplevelser. En doktorsavhandling om män som blivit lämnade visar att männen inte alltid förstått vad frun ansett är det viktigaste med äktenskapet.

Jari Koskela, licentiat i samhällsvetenskaper, valde ut åtta män med förmåga och motivation att diskutera sin skilsmässa i undersökningen.

–De utvalda var inga stereotypa inåtvända stackare, säger Koskela.

–De hade jobb, de bar hem brödet, deltog i hushållsarbetet och lekte med barnen. De upplevde att de hade en god och lycklig vardag, men det var inte nog.

Det har forskats mycket i skilsmässor ur kvinnors och barns perspektiv. Männens upplevelser och överlevnadshistorier har inte fått lika mycket plats.

Avhandlingen visar att männen fortfarande behandlar sina skilsmässor privat. Det är få som söker utomstående hjälp i läkningsprocessen. För männen är det viktiga ofta en god relation med barnen.

–Bara tanken på att de har barn får männen att pressa vidare, säger Koskela.

Institutionen behöver stöd

Nästan vartannat äktenskap slutar i skilsmässa i Finland, och allt oftare är det kvinnorna som tar initiativet. Enligt Koskela är det främst männens sociala relationer som förändras eller upplöses i skilsmässan. Kvinnors sociala skyddsnät är bredare och barnen stannar oftast hos kvinnan.

I sitt arbete som präst har Koskela träffat flera frånskilda män och diskuterat deras skilsmässor. Hans forskning belyser de långsamma förändringar som ägt rum i samhället, utan att skuldbelägga.

–Otrohet är inte längre en central orsak till skilsmässor. Inte heller skillnader i makarnas samhälleliga ställning eller religiösa övertygelse.

–Kvinnorna har blivit mera oberoende ekonomiskt, precis som det ska vara. Samtidigt har deras behov av männen minskat, vilket möjliggör skilsmässor rent finansiellt. Även juridiskt är det lättare att skilja sig, det räcker med att ena parten ansöker om det.

Enligt Koskela behöver familjeinstitutionen en ny sorts stöd. Han skulle öka bland annat rådgivningen kring skilsmässor och familjefostran samt stöda utvecklingen av parens kommunikationsförmåga. De nuvarande rådgivningstjänsterna och medlingsförfarandena motsvarar inte dagens krav speciellt bra.

  • Under det senaste decenniet har 25000–31000 äktenskap per år ingåtts i Finland. Antalet skilsmässor per år är 13000–14000.
  • Enligt teologie doktor Jouko Kiiskis doktorsavhandling vid Östra Finlands universitet är båda parterna överens om att skiljas i cirka 80 procent av fallen.
  • Enligt avhandlingen blir skilsmässan svårare om parterna inte är överens om att skiljas. Rädslan för hur barnen ska klara sig ökar stressen.
  • Över 80 procent av männen och över 85 procent av kvinnorna uppger att de har klarat sig igenom sin skilsmässa.
  • Enligt föräldrarna har även barnen återhämtat sig bra efter skilsmässan.
  • Sådant som bidrar i läkningen är en positiv attityd inför framtiden och sociala kontakter.
  • Sådant som gör saken värre är att man undviker att behandla problemen och flyr till alkoholen