Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

Storägare och småsparare har sålt Telia Sonera-aktier

Nordea Fonder har sålt merparten av sina aktier i Telia Sonera, skriver Dagens Nyheter. Skälet är bolagets agerande i omstridda länder. Också småsparare har sålt sina aktier.

–Vi tog beslutet i början av året att minska vår exponering givet de risker vi har hittat. Det är risker kopplade till deras verksamhet i forna sovjetländer, i synnerhet i Uzbekistan, säger Nordea Fonders vd Sasja Beslik till tidningen.
Även andra större ägare funderar över sitt innehav i Telia Sonera, skriver DN.

Telias affärer i Uzbekistan avslöjades nyligen av SVT:s Uppdrag granskning. I tv-programmet framgick att pengar som Telia Sonera betalade för en 3G-licens i Uzbekistan kan ha hamnat hos korrupta makthavare. Telias Soneras vd Lars Nyberg har sagt att han avgår om uppgifterna visar sig stämma.

Även småsparare har reagerat starkt på den senaste tidens turer kring Telia Sonera. Under september har den svenska nätmäklaren Avanza haft 12 procent fler säljaffärer än köpaffärer med Telia-aktier bland sina 250000 sparare. Och under den senaste veckan har gapet ökat till 20 procent, enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

–Gapet mellan sälj- och köpaffärer brukar variera mellan 1–2 procent. Så 20 procent är ett kraftigt säljtryck, säger Hemberg till TT.
Han tillägger att över hälften av de som köpte Telia-aktier i samband med börsintroduktionen 2000 nu har sålt sina aktier, vilket har lett till att folkaktien nu bara har 573000 ägare kvar.

I snitt har cirka 50000 småägare sålt Telia-aktier per år under de senaste tolv åren.

Svensk folkaktie

Telia är nummer två bland de svenska folkaktierna, med bara 20000 färre ägare än ettan, telekomtillverkaren Ericsson, som har nästan 600000 ägare.

Båda har dock tappat ägarspridning i samband med den radikala nedgången för aktiesparande bland svenska hushåll.
På tio år har antalet aktieägare i Sverige rasat med 23 procent till cirka två miljoner, enligt Avanza.