skärmdump

"Ovanliga saker" fördjupar debatten om unga och utslagna

Nyöppnade Facebook-sidan "Epätavallisia asioita", "Ovanliga saker" föddes i kölvattnet av kritiken mot Niinistös kampanj "Helt vanliga saker". Här levererar vanliga medborgare egna förslag på hur ungas utslagning kan förhindras.

"Epätavallisia asioita", direkt översatt "ovanliga saker" har grundats av en grupp frivilliga och engagerade finländare. Facebooksidan är på finska och lanserades i måndags.  På fyra dagar samlade den drygt tusen anhängare

Epätavallisia asioita är en reaktion på president Sauli Niinistös kampanj som fått ta emot en hel del kritik. Vänstern och de gröna står för en stor del av kritiken mot kampanjen, som erbjuder en stor dos råd och rutiner för vardagslivet.

Under rubriken "orsaker till utslagning" går grundarna av "Epätavallisia nuoria" igenom varför det kan gå snett för unga och konstaterar att alla inte står på samma startlinje:

"Det finländska välfärdssamhället har felaktigt utgått från att alla barn har samma möjligheter oberoende av föräldrarnas inkomster och sociala ställning", skriver, grundarna till Facebook-sidan."

"Den här principen är nu bruten, yrken och bristen på dem ärvs från år till år i allt högre grad. Vårt samhälle klarar inte av att erbjuda samma möjligheter för alla. Därför kan lösningen inte vara att man råder unga, eller deras närmiljö, göra bättre val. Man kan påverka sitt eget liv men vi måste också klara av att utvecklas som samhälle. President Niinistö förde i sin val- kampanj fram att det finns 60 000 utslagna unga. Oron för dem har vi alla gemensamt".