Erkki Tuomioja på ministermöte på Cypern tidigare i september. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Yiannis Kourtoglou

Finlands initiativ för fredsmäkling presenterades i New York

Finlands och Turkiets initiativ för fredsmäkling presenterades på ett ministermöte i anslutning till FN:s generalförsamling i New York i dag. Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) höll i trådarna för mötet tillsammans med Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu.

Presentationen var tillika ett led i lobbningen för ett finländskt medlemskap i FN:s säkerhetsråd. Finland konkurrerar om en plats med Australien och Luxemburg i valet i generalförsamlingen.
 

Erkki Tuomioja poängterade att anvisningarna huvudsakligen handlar om att stoppa mindre konflikter från att svälla.

– Det är inte alltid fråga om krig mellan stora stater utan också om lokala konflikter där det inte alltid finns stater inblandade. I sådana fall vore det bra att dra nytta av det här materialet, sade Tuomioja.

Han betonade att det borde finnas kapacitet att ingripa i sjudande konflikthärdar innan de utvecklas till väpnade konflikter.

Lovord

Materialet har tagits fram av en sammanslutning som kallar sig vängruppen för fredsmäkling. Anvisningarna är avsedda för stater, folkrörelser och FN:s medlemsorganisationer.

Tuomioja sade att Finland bara är en av initiativtagarna till projektet. Han lyfte ändå fram att det finns en lång erfarenhet av olika mäklingsuppdrag i landet.

– Det har kanske bidragit till att Finland har varit en rätt trovärdig aktör i det här sammanhanget.

På plats på mötet fanns också FN:s Syrien-sändebud Lakhdar Brahimi. Han lovordade intitativet och sade sig dra nytta av vängruppen för fredsmäkling som stöd i sitt arbete i Syrien