Foto: Lehtikuva /AFP Photo/Carl Court

Assange till USA: Sluta jaga Wikileaks

Den av Sverige efterlyste Julian Assange kräver att "USA slutar att förfölja Wikileaks". Det sade han i ett tal till FN natten till torsdagen.

Han uppmanade Obama att "göra det rätta och ansluta sig till förändringens krafter, inte bara med vackra ord utan även i vackra gärningar".
"Jag är en fri man", sade Assange på tv-länk från sin tillflykt på Ecuadors Londonambassad. Därifrån sökte och fick han asyl av regeringen i Quito i somras.

Tv-stationen Russia Today överförde Assanges tal till FN:s möte i New York.
"Det är dags att USA slutar förfölja Wikileaks, vårt folk och våra källor", sade Assange och efterlyste samma yttrandefrihet som president Barack Obama efterlyser i Mellanöstern.

Svenskt rättsväsende har efterlyst Assange internationellt för att förhöra honom om anmälningar från ett par kvinnor 2010 för våldtäkt och sexuellt ofredande. Han är dock inte åtalad för brott.

Storbritannien har beslutat överlämna honom till Sverige, något som han länge kämpade emot. När han förlorat i alla brittiska instanser tog han sig till Ecuadors ambassad i juni.

Ecuador säger att landet kan låta Julian Assange bo på dess Londonambassad i "åratal om nödvändigt". Det beskedet har Storbritannien och Sverige fått i förhandlingar om hans öde, skriver AFP.

På torsdagen har Assange befunnit sig på ambassaden i hundra dagar. Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño har då ett möte inbokat med sin brittiske kollega William Hague på FN-mötet i New York.

Wikileaks har avslöjat 100 000-tals hemliga, främst amerikanska, dokument. Grundaren Assange fruktar en utlämning till USA och dödsstraff där för avslöjandena, uppgav han i sin asylansökan till Ecuador.