Foto: Lehtikuva/Aleksi Makkonen

250 kan sägas upp från Rautaruukki

Stålbolaget Rautaruukki inleder omfattande samarbetsförhandlingar. Målet är att säga upp 250 anställda, största delen av dem jobbar i Brahestad och Tavastehus.

Rautaruukki motiverar åtgärden med att man vill förbättra konkurrenskraften på lång sikt. En bidragande orsak till beslutet att inleda samarbetsförhandlingar är att det nya svaveldirektivet höjer transportkostnaderna. Rautaruukki siktar på att spara cirka 10 miljoner om året.

Förhandlingarna berör 230 anställda på fabrikerna i Brahestad och Tavastehus. Dessutom är 20 jobb hotade inom marknadsföringen och kommunikationen.

Rautaruukki antyder att ytterligare personalminskningar är på väg. Bolaget börjar utreda möjligheterna att effektivisera verksamheten inom koncernförvaltningen. Utredningarna gäller den verksamhet som betjänar hela koncernen och de enskilda enheterna.

Rautaruukki kom också med en resultatvarning. Rörelseresultatet för hela kommer att sluta på minus medan bolaget tidigare räknade med att det skulle bli på fjolårets nivå. Priserna och efterfrågan på stålprodukter har varit sämre än väntat.