Foto: Hbl arkiv/Jael Nyman

Monika-Naiset förnekar penningmissbruk

Inrikesministeriet och Ray undersöker om invandrarkvinnornas förbund Monika-Naiset har använt understödspengar fel. Monika-Naiset tillbakavisar anklagelserna.

Inrikesministeriet undersöker om pengar som Monika-Naiset fått från europeiska flyktingfonden och integrationsfonden har använts fel. De undersökta summorna är anslag från år 2010. Då fick Monika-Naiset 150 000 euro från integrationsfonden och 90 000 från flyktingfonden.

– Jag har utrett organisationens affärer tidigare och då har det inte framkommit något speciellt. Om det nu kommer fram något avvikande utvidgar vi utredningen. Just nu är granskningen oavslutad och vi kan därför inte säga så mycket mer, säger överinspektör Markku Saarela vid Inrikesministeriet.

Förbundet Monika-Naiset är Inrikesministeriets största mottagare av pengar från europeiska integrationsfonden och får det största stödet från flyktingfonden. Under tre år har organisationen tagit emot 490 000 från integrationsfonden och 235 000 från flyktingfonden.

Organisationens före detta arbetstagare har klagat på penninganvändningen och dålig stämning på arbetsplatsen. De har berättat för Yle om projekt där man inte gjorde det som man fick betalt för och om uteblivna löner.

Penningautomatsföreningen Ray undersöker för sin del om understöd har använts rätt i Malla-projektet. Malla-projektet skall med låg tröskel förebygga våld mot invandrarunga och barn.

– Vi undersöker om de personer som fått lön har gjort vad de borde göra för lönen. Om de har fått lön och inte har gjort något ser det inte bra ut, säger övervakningschef Kristian Seemer vid penningautomatföreningen Ray.

Malla-projektet fick i fjol 85 000 euro och i år lika mycket i understöd av penningautomatföreningen.

Monika-Naiset tillbakavisar i ett pressmeddelande anklagelserna och försäkrar att man har betalat lön som överenskommits och att Inrikesministeriet har granskat detta i augusti 2012 och inte hittat några fel.

Påståendet att förbundet lovat både lokaler och arvode åt medlemsorganisationer är enligt förbundet fel eftersom organisationerna haft rätt att använda förbundets lokaler för eget bruk utan ersättning. Det EU-stödda integrationsprojektet tog slut i december 2011. Förbundet tar anklagelserna om dålig stämning på arbetsplatsen på allvar och vill satsa på personalens trivsel.

Utvecklingschef Jenni Tuominen vid Monika-Naiset säger att förbundet fått en rapport från Ray om Malla-projektet och den analyseras som bäst.

– Vi är inte klara med det arbetet ännu och därför kan vi inte säga något om det, säger Tuominen.

Inrikesministeriets och Rays utredningar beräknas vara klara inom de närmaste veckorna.