Kraftig jordbävning i Mexico - styrka 6,2

En jordbävning med styrkan 6,2 inträffade på tisdagskvällen ute i havet i viken mellan fastlandet och Kaliforniska halvön i västra Mexiko, rapporterar den amerikanska geologiska forskningscentralen.

Skalvet väckte panik och minst tusen turister, de flesta utlänningar, rusade ut ur hotellen på semesterorten Los Cabos. De sökte sig till stränder och trädgårdar. Nyhetsbyrån TT rapporterar att skolor och offentliga byggnader stängdes runt om i delstaten Baja California Sur.

Myndigheterna har inspekterat flera byggnader, men enligt de första rapporterna krävde skalvet inga dödsoffer eller materiella skador.
Skalvets epicentrum låg på cirka 10 kilometers djup ute i havet cirka 75 kilometer norr om staden La Paz.

 

Skalvet låg grunt i jordskorpan, på en mils djup.

Skälvningarna i marken utlöste panik och skolor och offentliga byggnader stängdes runt om i delstaten Baja California Sur som omfattar halvön. Men inga rapporter har ännu kommit om skadade eller skador, sade en lokal tjänsteman natten till onsdagen svensk tid.

Ett skalv med magnituden 6,0 kan vara mycket allvarligt. Hur djupt i jordskorpan det ligger har stor betydelse.

Skalvets epicentrum var 7,5 mil norr om staden La Paz.

Mexiko ligger i ett av världens seismiskt mest aktiva områden. Huvudstaden Mexico City har nyligen erbjudit sina invånare en Blackberry-app för jordbävningsvarningar.