Lehtikuva/Jussi Nukari

Hovrätten: Räsänen och Vähäsöyrinki skyldiga

Helsingfors hovrätt har inte ändrat ex-skidåkaren Jari Räsänens och grenchefen Pekka Vähäsöyrinkis villkorliga fängelsestraff. Rätten ansåg att de hade kommit med valda delsanningar och hemlighållit uppgifter om dopningsbruk i rättegången mot FNB.

Helsingfors hovrätt har inte ändrat ex-skidåkaren Jari Räsänens och grenchefen Pekka Vähäsöyrinkis villkorliga fängelsestraff. Båda ansågs skyldiga till grovt bedrägeri.
Räsänen fick ett års och Vähäsöyrinki nio månaders villkorligt fängelse.

Rätten ansåg att de hade kommit med valda delsanningar och hemlighållit uppgifter om dopningsbruk i rättegången mot FNB för drygt tio år sedan.

Hovrätten sänkte dock de rättegångsersättningar som Räsänen och Vähäsöyrinki dömdes att betala till målsägarna. De ska betala Finska Notisbyrån och dess tidigare chefredaktör och redaktör sammanlagt 54500 euro i rättegångskostnader. Det är cirka 20000 euro mindre än vad tingsrätten hade utdömt.

FNB:s före detta chefredaktör Kari Väisänen säger att den snart 15 år långa dopningshistorien varit tung för alla parter.
–Det är fortfarande ett stort frågetecken varför Skidförbundet och i synnerhet dess ordförande Esko Aho i tiderna inledde en rättsprocess. Öppenhet är fortfarande inte på modet, sade Väisänen i ett pressmeddelande.

Dopningshistorien började när FNB 1998 publicerade en nyhet i vilken det skrevs att Jari Räsänen använde tillväxthormon och att ledande personer inom Skidförbundet var intresserade av saken. Väisänen och den journalist som hade skrivit texten dömdes ett år senare till böter för offentlig smädelse. 

Räsänen och Vähäsöyrinki var båda målsägande i smädelserättegången och krävde FNB på skadestånd. Räsänen fick till slut 130000 mark, det vill säga drygt 20000 euro för psykiskt lidande medan Vähäsöyrinki inte fick några skadestånd alls i hovrätten.