Foto: Karl Vilhjálmsson

Radikal EU-reform stöper om tobakslag

Avskalade paket, en sorts cigaretter per märke och förbud mot smak- tillsatser så som mentol. Så lyder några av de radikala förslagen till nytt tobaksdirektiv som EU torde presentera mot slutet av året.

Enligt förslaget från EU-kommissionens folkhälsodirektorat ska cigarettförsäljningen förändras radikalt inom fem år. Bland annat planerar man att göra paketen vita och sterila, minska utbudet på cigaretter och avskaffa logotyperna på paketen. Det rapporterar Dagens Nyheter som har tagit del av det 125 sidor långa hemligstämplade förslaget.

I praktiken innebär det bland annat att alla cigarettpaket ska vara lika stora och innehålla 20 cigaretter. Varje märke får sälja en sorts cigaretter. Det betyder att det om fem år inte längre skulle finnas exempelvis vit och röd Marlboro. Folkhälsoexperterna vill också förbjuda alla smaktillsatser som minskar tobakssmaken, vilket skulle betyda att mentolcigaretternas saga snart är all inom EU.

Konsultativa tjänstemannen Meri Paavola vid Social- och hälsovårdsministeriet känner till en del av de uppgifter som har läckt ut kring EU-direktivet.

– Generellt kan man säga att alla begränsningar är bra eftersom rökning är så farligt. Även om vi i Finland har en ganska strikt lagstiftning redan nu så finns det rum att skärpa lagen. Bland annat är det möjligt att vi, då direktivet är klart, inför motsvarande varningsbilder på paketen som Australien nyligen godkände.

Kosmetik har dålig effekt

Forskaren Anu Katainen vid Helsingfors universitet undersökte i våras rökningsbeteende och kom fram till att rökarna är medvetna om hälsoriskerna men tyngre än det väger känslan av att det är en njutning som de själva kontrollerar samt ett personligt val. För folk i arbetarklass handlar rökpauser på jobbet också om att behålla någon form av kontroll över den egna tiden.

– Jag har förhållit mig lite skeptiskt till rökfria arbetsplatser eftersom det ofta drabbar folk i de nedersta hierarkiska positionerna. I grunden handlar det också om hur man respekterar arbetstagare. Att fördöma rökare kan leda till irritation där man av ren protest inte slutar eftersom någon utomstående försöker tvinga en till det. När det gäller åtgärder mot rökning är det effektivare at förbjuda rökning på exempelvis restauranger än att genomföra kosmetiska justeringar där paketen skalas av eller cigaretterna i butikerna göms undan.

Hon hittar orsaken till att det går så lätt att genomföra i stort sett vilka som helst åtgärder mot rökare men inte mot alkoholbruk i samhällsklasserna.

– Tittar man på rökning så är det vanligare i de lägre samhällsklasserna som inte ingår i maktskikten. De som bestämmer om rökning är inte själva rökare. Däremot är alkohol en sak som genomsyrar alla samhällslager och därför är det svårare att lagstadga mot den, säger Anu Katainen.

Läs mera i dagens Hbl.