Arkivfoto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ny dom ger prejudikat om vapenlicens

Nu är det lättare för både medborgare och myndigheter att bedöma hurudant beteende som utgör ett hinder för vapenlicens. Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) gav på måndagen en dom som samtidigt är ett prejudikat, säger projektchefen Mika Lehtonen på Inrikesministeriet.

– Behandlingen av licensansökningar underlättas när både medborgarna och licensmyndigheterna känner till spelreglerna, säger Lehtonen, som ansvarade för beredningen av omläggningen av vapenlagen.

HFD slog nu för första gången fast förutsättningar för att en vapenlicens kan dras in. Licensen kan dras in för olämpligt beteende som inte utgör ett brott. En person som bryter mot den allmänna laglydnaden genom att begå till exempel ett ekonomiskt brott kan också bli av med licensen.

Heidi Nuoritalo, chef för polisens tillståndsservice, tycker också att HFD:s beslut är viktigt.

– De har en klart styrande inverkan. HFD:s motiveringar kommer att tas i beaktande i polisutbildningen.

HFD:s beslut är också intressant eftersom domstolen avvek från tidigare domar i lägre rättsinstanser. Förvaltningsdomstolarna i Åbo och Helsingfors skulle ha låtit både personen som betedde sig hotfullt och personen som gjort sig skyldig till ekobrott behålla sina vapen.

Preciserar tillämpningen av lagen
Lehtonen och Nuoritalo påminner om att motiveringarna för indragna vapenlicenser finns inskrivna i lagen.

– Nu fick vi en precisering av behovsprövningen, det vill säga hur lagen ska tillämpas, säger Nuoritalo.

Nuoritalo betonar ändå att varje vapenlicens bedöms separat.

– Vi måste bedöma från fall till fall huruvida villkoren för licensen blir uppfyllda. Vi kan alltså inte säga att ekonomiska brott alltid omöjliggör en vapenlicens.

Nuoritalo säger att framför allt lagstiftningen som gäller handelvapen klarnade när vapenlagarna skrevs om i fjol. Däremot hoppas hon att reglerna för vapenförvaring ses över.

– Det är möjligt att villkoren för förvaringen av vapen kommer att preciseras. De är än så länge mer eller mindre mångtydiga.

Lehtonen säger att ministeriet som bäst behandlar frågan om hur och var vapen ska förvaras.

– Det är en av de centrala frågorna för arbetsgruppen som dryftar vapenlagen.