Foto: Ksf-media-arkiv/ Agneta Sjöblom

VR:s fd säkerhetschef nekar till mutbrott

Polisen misstänker VR:s förra säkerhetschef för mutbrott. Fallet handlar om en jeep som säkerhetschefen fick till sitt förfogande av Turvatiimi. Men det var VR som i sista hand för kostnaderna. Säkerhetschefen hade inte bilfömån.

Polisen misstänker att den förre säkerhetschefen för tågbolaget VR med hjälp av en högt uppsatt man inom bevakningsföretaget Turvatiimi fått omfattande mutor.

Fallet handlar om en jeep som säkerhetschefen fick till sitt förfogande av Turvatiimi. Det intressanta är att VR till slut fick lov att stå för kostnaderna.

Säkerhetschefen granskade själv fakturorna för säkerhetstjänster från Turvatiimi. Bland dem fanns också fakturan för bilen. Chefen i frågad hade dock ingen bilförmån. VR, som polisanmälde fallet, åsamkades enligt polisen en ekonomisk skada på cirka 200 000 euro på två år.

Polisen misstänker att säkerhetschefen på grund av sin position vid VR kunde se till att Turvatiimi fick beställningar.
–Enligt lagen är det förbjudet att ta emot gåvor som är avsedda att få den mutade att gynna den som gett mutan, säger utredningsledaren Sampo Suomala.

Förundersökningsmaterialet skickades på fredagen till de inblandade för utlåtanden. Polisens misstänker bland annat grova mutbrott i näringsverksamhet.

Enligt Suomala har de misstänkta männen kommit med förklaringar för sitt agerande i förundersökningen. Han avslöjar dock inte om de har erkänt eller nekat till misstankarna.

Säkerhetschefen vid VR sade upp sig i april. VR har tidigare meddelar att oklarheterna kring bilen förekom fram till dess.

Nekar till brott

På söndagen meddelade den förre säkerhetschefen med sin advokats förmedling att han nekar till brott .

Den man som ansvarade för avtalen med VR vid Turvatiimi och dess föregångare Otso Palvelut har också lämnat bolagets tjänst. FNB fick inte tag på honom på fredagen.

Polisen: Turvatiimi inte ansvarigt

I förundersökningen utredde man också om Turvatiimi ska misstänkas för mutbrott. Enligt polisen hade den brottsmisstänkta mannen dock en sådan ställning inom bolaget att han ansågs ha agerat på egen hand.

Turvatiimis vd Juhani Murtopuro påpekar att bilhärvan härstammar bolaget Otso Palvelut, som köptes upp av Turvatiimi år 2010.

–Mig veterligen hade man kommit överens om bilen redan år 2009. Vid företagsförvärvet fick vi Otsos uppdrag och kontrakt så att säga på köpet, säger Murtopuro.

VR konkurrensutsätter i höst bevakningen av stationer och tåg. Enligt Murtopuro deltar Turvatiimi an anbudsförfarandet.