LEHTIKUVA / AFP PHOTO/MIGUEL MEDINA

Apotekaren i Aleppo arbetar medan striderna rasar

Vid det lilla torget i gamla stan i syriska Aleppo kan man trots de fortsatta striderna hitta ett apotek som har öppet, även om hyllorna börjar tömmas på varor.

Den 27-åriga apotekaren Zacharias Mohammed Ali vill hålla apoteket öppet åtminstone några timmar en gång i veckan.
Området kontrolleras av de syriska rebellerna, och det är inte många människor på torget.

–Största delen av invånarna har flytt undan striderna, få är kvar. Men för dem är det bra att apoteket är öppet. De kan komma för att köpa mediciner eller bara för att prata, säger Ali.

–Att få prata hjälper dem åtminstone för stunden. Det hoppas jag åtminstone.

Alis yngre bror hjälper honom på apoteket, och vid dörren vaktar en ensam akvariefisk i sitt akvarium.
Ali bor långt därifrån, i ett område som kontrolleras av regeringstrupperna. Han är tvungen att korsa frontlinjen, där en vän plockar upp honom med bilen.

–Båda parterna förhåller sig välvilligt till mig. När jag berättar att jag är apotekare låter de mig passera. Om det pågår hårda eldstrider måste jag vänta en stund.

Brist på mediciner

In på apoteket kommer en pappa med en baby i famnen och ett annat litet barn traskande efter sig. Den unge mannen frågar efter modersmjölksersättning, en nappflaska, en napp, plåster och schampo. Ali blir tvungen att berätta att modersmjölksersättningen har tagit slut.

Ibland får Ali fungera som läkare när han blir kallad hem till sjuka invånare. Snart har han inte kvar några mediciner att ge dem.
–Jag har inte fått några läkemedelsleveranser sedan striderna bröt ut i början av ramadan. Med den här takten kan jag fortsätta i bara en månad till.