EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ambassadbyte till Stockholm för Assange avfärdas

Ecuadors utrikesminister föreslår att Julian Assange flyttas från ambassaden i London till den i Stockholm.

 

Ecuadors utrikesminister föreslår att Julian Assange flyttas från ambassaden i London till den i Stockholm.

Reaktionerna i Sverige varierar från "osannolikt" till "en absurd tanke".

Assange är sedan i juni på Ecuadors ambassad i London och har under högljutt brittiskt morrande beviljats ecuadoriansk asyl. Nu säger utrikesminister Ricardo Patino att bästa alternativet för Ecuador vore att Storbritannien tillät Assanges förflyttning till Ecuadors ambassad i Stockholm, uppger AFP.

Folkrättsexperten Pål Wrange ser det som mycket osannolikt. Både de svenska och brittiska regeringarna måste först säga ja, men i grunden ligger även en europeisk arresteringsorder med beslut av fristående svenska och brittiska domstolar om att överlämna Assange till svenska myndigheter.

Lagstiftning stoppar

- Jag undrar om regeringarna överhuvudtaget kan gå med på det här för det skulle innebära att man så att säga suspenderar ett beslut som är fattat i behörig ordning av de juridiska instanserna, säger Wrange till TT.

- Jag gissar att både svensk och brittisk lagstiftning skulle sätta stopp för det.

Ärendet har satt press på Ecuador. Enligt Patino skulle ett ambassadbyte göra att australiern Assange kan "vara kvar under vårt beskydd samtidigt som det svenska rättssystemets begäran tillgodoses".

Patino säger nu också att "flera bevis har avfärdats" i det svenska rättsfallet.

"Absurd tanke"

Advokat Claes Borgström, målsägarbiträde för de två kvinnor som anmält Assange för sexuella övergrepp, borde i så fall känna till det.

Men han avfärdar helt ministerns uttalande:

- Han vet inte vad han pratar om, säger Borgström till TT.

Han påpekar också att Assange är häktad i sin frånvaro i Svea hovrätt som misstänkt för våldtäkt.

- Att han skulle få sitta på en ambassad är en absurd tanke. Det är häpnadsväckande. Det saknas helt anledning att behandla Assange på annat sätt än andra människor i den situationen. Det ska vara likhet inför lagen.