Den turkiska militärens inflytande har minskat sedan premiärminister Recep Tayyip Erdogan kom till makten. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Adem Altan

Hårda domar för kuppförsök i Turkiet

Det blev många hårda straff när massrättegången i Turkiet mot 365 åtalade för kuppförsöket "Operation slägga" avslutades efter två år. Tre generaler får livstids fängelse för komplott mot regeringen.

 

De tre huvudmisstänkta generalerna Cetin Dogan, Özden Örnek och Ibrahim Firtina dömdes på fredagseftermiddagen till livstids fängelse för försök till statskupp 2003. Domstolen tidsbestämde straffen till 20 år, eftersom kuppförsöket aldrig genomfördes.
 

Ytterligare 175 militärer dömdes till 13 års fängelse och 34 frikändes av domstolen i Silivri, utanför Istanbul. Anhöriga till de dömda sågs svimma i rättegångssalen när domstolsbeskedet lästes upp.

Rättegången "Operation slägga" har fått sitt namn från ett hemligt militärseminarium 2003, ett år efter det att det moderat islamistiska AKP vunnit riksdagsvalet i Turkiet.

Politiskt motiverad

Militärerna påstås ha planerat att bomba moskéer i Istanbul och provocera fram en väpnad konflikt med Grekland genom att skjuta ner turkiska stridsplan, enligt de tusentals dokument och ljudinspelningar som utgjort bevismaterial. Våldsdåden skulle bereda väg för en militärkupp.
 

Försvaret har hävdat att det handlat om en vanlig militärövning, att bevisningen var förfalskad och att rättegången varit politiskt motiverad.
 

Den dömda generalen Cetin Dogans försvarsadvokat Celal Ülgen gick till hårt angrepp mot domstolen och hävdade att hans klient inte fått en rättvis rättegång.
 

– Vi visste sedan länge att domarna skulle bli såhär, sade Ülgen till turkisk TV efter domslutet.

Minskad militär makt

Rättegången är en del av den långvariga maktkampen mellan det moderat islamistiska AKP och den turkiska militären, vars inflytande i samhället kraftigt minskat sedan premiärminister Tayyip Erdogan kom till makten för drygt 10 år sedan.
 

Militären ses traditionellt som en försvarare av den sekulära turkiska staten. Sedan 1960 har militären med våld gripit makten vid tre tillfällen och 1997 tvingade de bort Turkiets första islamist-ledda regering.
 

De hårda domarna i "Operation slägga-fallet" är ytterligare ett tecken på militärens minskade makt, eftersom militärer i praktiken tidigare varit immuna mot åtal i turkiska brottmålsdomstolar.