Foto: Lina Enlund. Lene Malmström började jobba på Finnair för 25 år sedan, direkt efter examen vid handelsläroverket. Nu är hon en av redaktörerna för en bok som samlat berättelser från hundratals kollegor.

Flygvärdinnors berättelser i ny bok

Lene Malmström har arbetat 25 år som flygvärdinna. Nu delar hon med sig av sina erfarenheter i en bok där flera hundra andra kollegor i luften bidragit, också sådana som gått i pension.

– Nu för tiden ger vi oftast ut en plastbricka, men förr i tiden hade de alltid porslin, gammaldags kaffepanna, matsilver och allt, säger hon.

Mötet med en pensionerad flygvärdinna i Borgå gav henne perspektiv på hur yrket har förändrats genom åren. Att resa med flyg har gått från att vara en exklusiv företeelse till något ganska vardagligt. När hon själv började inom flyget 1987 var det också en stor skillnad mot i dag.

– Då var det uppsving i ekonomin och man skulle visa att man hade varit i New York och handlat på Macy's. Men nu för tiden är det inte riktigt så, säger hon.

Tillsammans med ytterligare sex flygvärdinnor och en steward, alla på Finnair, har hon bland tusentals berättelser gjort ett urval för boken som släpps i början av oktober. Sedan flera år tillbaka finns en grupp i de sociala medierna där kabinpersonal delar med sig av sina berättelser till varandra. Idén föddes av en kollega att också ge ut ett urval av anekdoterna i tryck.

Det som en gång fick henne att vilja bli flygvärdinna var att hon älskar att möta människor, och att vara utåtriktad är nästan en förutsättning för yrket säger hon. Att resa långt bort och uppleva nya platser är förstås spännande, särskilt för den som är ung och ny i jobbet.

– Men med familj är det svårt, man är så mycket borta. Om du flyger Airbus, de stora planen som reser längst, har du hela tiden jet lag, säger hon.

Själv arbetar hon halvtid och flyger Boeing 757, charterresor som vanligtvis går över bara två tidszoner till Kanarieöarna och Dubai till exempel. Arbetet med boken har tagit mycket tid, men intresset för den har också varit överraskande stort berättar hon. Biljetterna till Alexandersteatern där premiärfesten äger rum tog slut samma dag de släpptes.

Boken ges ut den 5 oktober på finska och engelska. Titlarna är Taivas mikä työpaikka respektive Airborne: Tales from a thousand and one flights.
Eventuellt överskott från försäljningen ska skänkas till Centralförbundet för Mental Hälsa, för att användas i förebyggande arbete för barn och ungdomar.

Läs mer i dagens Hbl!