Foto: Ksf-arkiv/Nina Ahtola

Åklagaren tar nya bevis med ro i fallet Järvilehto

Rättegången mot Jyrki Järvilehto fortsätter om en och en halv vecka i hovrätten där denne framför nya bevis för sin oskuld. Åklagare Antti Sundberg är inte imponerad.

– Här finns ingenting nytt. Jag vidhåller mitt straffyrkande på fem års fängelse, säger Antti Sundberg.
Jyrki Järvilehto har fått ett utlåtande av den kände olycksutredaren Kari Alppivuori som stöder ex-formelförarens påstående om att det var hans förolyckade vän som körde olycksbåten i Jomalvik kanal i Raseborg 2010.

Alppivuori, som numera är ledande sakkunnig på trafiksäkerhetsverket Trafi, anser att offrets skador stämmer överens med Järvilehtos version om att det var kamraten som körde båten.

Tingsrätten i Raseborg analyserade det rättsmedicinska materialet precis tvärtom. Rätten ansåg att offrets skador omöjligt kan ha uppkommit när han slog sig mot ratten.

Däremot fann rätten att de stämde väl överens med de skador man rimligen kan tänka sig uppstår hos en person som befinner sig på passagerarsidan.

Järvilehto, som säger att han inte har något minne från själva olyckan, hävdar bestämt att det inte var han som körde. Båten rände in i kanalbrons betongfundament i över fyrtio knops hastighet.

Antti Sundberg lovar framföra motbevis när den tre dagar långa rättegången inleds i Åbo hovrätt.