Foto: Hbl-arkiv/Cata Portin

Samlingspartiet och SDP tappar tidigare toppnamn

Samlingspartiet, störst i huvudstadsregionen, har flest nya namn på sina listor: många av röstmagneterna från 2008 ställer inte upp för omval.

I Helsingfors tappar både Samlingspartiet och SDP flera starka politiker som inte ställer upp för omval. Hur det påverkar partiernas totala röstmängd klarnar den 28:e oktober.

Rakel Hiltunen och Arto Bryggare samlade tillsammans över 8500 röster för SDP i Helsingfors år 2008. Nu står hoppet om röstmagnet främst till Pentti Arajärvi.
– I stället för några toppkandidater satsar vi på motivation och aktivitet hos alla kandidater, säger Risto Kolanen, ordförande för Helsingfors socialdemokrater.

Listan är full. Kolanen påpekar att kandidaternas medelålder är 45, betydligt lägre än partimedlemmarnas, och att partiet har tolv kandidater med invandrarbakgrund.

Samlingspartiet i Helsingfors tappar tre av sina starka kvinnliga politiker: Sari Sarkomaa och Suvi Rihtniemi samt Laura Räty som blivit biträdande stadsdirektör.

– Det är klart de är svåra att ersätta, men det är en positiv utmaning. Den röstpott de lämnar bakom sig aktiverar de nya namnen i deras kampanjarbete, säger Janne Pesonen, verksamhetsledare för Samlingspartiet i Helsingfors.
Samlingspartiets lista på 127 platser fylldes redan för en månad sedan.

Gröna vill bli omvalda

De gröna tappar Tuija Brax men erbjuder i stället minister Heidi Hautala som gör comeback i lokalpolitiken. Listan, också den fulla 127, har flera rikspolitiker och i den sittande fullmäktigegruppen ställer så gott som alla upp på nytt.

– Det är bara två som slutar, det visar att gruppen har trivts med jobbet, säger De grönas verksamhetsledare i Helsingfors Outi Silfverberg.
SFP i Helsingfors går till val med 90 namn på sin lista. Förra valets röstdrottning Astrid Thors meddelade i måndags att hon ställer upp igen. Det gör också Jan D. Oker-blom och Nils Torvalds.

Sannfinländarnas framgång är ett spänningsmoment i många kommuner. I Helsingfors har partiet kvar sitt dragplåster: Jussi Halla-Aho var med 3000 röster överlägsen de andra kandidaterna 2008.
För Vänstern ställer både Paavo Arhinmäki, Silvia Modig och Pekka Saarnio upp för omval. Centern tappar Mari Kiviniemi. Kristdemokraternas sittande fortsätter och partiet har i Helsingfors valförbund med Köyhien asialla. I Finlands kommunistiska parti ställer Yrjö Hakanen upp för omval.

Läs mer om kandidatuppställningen i Esbo, Grankulla och Vanda i dagens tidning!