Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

700 kan tvingas gå från OP-Pohjola

OP-Pohjola inleder samarbetsförhandlingar som kan leda till att 700 anställda sägs upp. Dessutom planerar koncernen att lägga ut ytterligare 200 jobb.

– Vi har mycket överlappande funktioner, folk som gör samma sak på olika ställen. Nu ska vi koncentrera uppgifterna, säger OP-Pohjolas chefdirektör Reijo Karhinen.

Samarbetsförhandlingarna berör nästan alla bolag som hör till koncernen, men främst olika stödfunktioner. De som berörs av förhandlingarna är de 6500 som jobbar inom den centrala delen av koncernen. Nästan alla av dem jobbar i huvudstadsregionen. De 200 regionala andelsbankerna berörs inte av förhandlingarna.

Sparmålet är 150 miljoner euro om året.

– Regleringen av bankverksamheten stramas åt och kostnaderna stiger. Bankerna förutsätts vara allt mer solida, och i och med det mer lönsamma, motiverade Karhinen.

Andra motiveringar är skuldkrisen som drar ut på tiden och föreberedelserna inför bankskatten. Högre utgifter och den låga räntenivån påverkar också resultatet negativt. Att höja lånemarginalerna och avgifterna är inte tillräckligt.

– Inte går det dåligt för oss, men det kunde och borde gå bättre. Efter finanskrisens utbrott har vi inte nått upp till de mål som slagits fast i vår strategi.

I fjol gjorde koncernen en vinst på 518 miljoner euro före skatt. 2007, före finanskrisen, var vinsten mer än en miljard. Bankens soliditet var mycket bra i fjol: 4,8 miljarder, då det lagstadgade minimikravet är 2,5 miljarder.

Facket och personalen protesterar

De massiva samarbetsförhandlingarna kom som en överraskning för personalföreningen. Planerna på att effektivera var kända, men de nu planerade åtgärderna är tuffa, anser Riitta Suonpää som leder föreningen.

– Vi har hela tiden rekryterat nytt folk och antalet anställda har ökat för varje år. Hade det inte varit ett bra ledarskap att avskaffa de överlappande funktionerna på längre sikt? De personresurser som då hade frigjorts kunde ha använts för att fylla lediga tjänster.

Fackförbundet Pro anser att OP-Pohjola bör sträva efter att de som nu förlorar sitt jobb får en möjlighet att byta till ett annat jobb inom koncernen. Pros ordförande Antti Rinne tycker samarbetsförhandlingarna kommer som en överraskning med tanke på att koncernen klarat sig bra. Tradenomförbundet instämmer.

– Så här belönas då de som uppnått bra resultat, säger branschchefen Ville-Veikko Rantamaula.