Foto: Ksf-arkiv/Nina Ahtola

Nelonen: Nytt expertutlåtande i fallet Järvilehto

Jyrki Järvilehto har skaffat ett nytt expertutlåtande inför hovrättens behandling av båtolyckan i Jomalvik kanal för två år sedan.

Behandlingen i Åbo hovrätt börjar i oktober och inför den har bland annat diplomingenjören Kari Alppivuori gett ett utlåtande, enligt Nelonens nyheter. Alppivuori har tidigare varit expert på Olycksutredningscentralen och han bekräftar utlåtandet för FNB.

Försvaret tolkar utlåtandet som ett bevis på Jyrki Järvilehtos oskuld i samband med båtolyckan för två år sedan. Järvilehto har hela tiden bestridigt att han skulle ha kört båten.

Enligt försvarets nya uppgifter stämmer skadorna som den förolyckade ådrog sig bättre överens med de skador som båtens chaufför skulle ha kunnat få, medan Järvilehtos skador tyder på att han satt bak i båten.

Raseborgs tingsrätt dömde Järvilehto till fängelse i två år och fyra månader för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, grovt dödsvållande och roderfylleri då Jyrkilehtos båt körde mot ett brofäste vid Jomalvik kanal i Ekenäs skärgård. Järvilehtos kamrat dog i olyckan.

Alppivuori ville inte berätta närmare om innehållet i utlåtandet för FNB, och säger att han inte kan ta ställning till skadorna eftersom han inte är läkare.