Foto: Colourbox

Äldre svenskar friskare än yngre

Äldre svenskar är friskare än yngre. I alla fall är det fler över 55 år som inte har en enda sjukdag.

–Det pågår en attitydförändring hos den yngre generationen, säger Lars Hjalmarsson, vd för Sveriges Företagshälsor.
–De äldre är strängt lutherskt uppfostrade och har fått lära sig att man ska arbeta i sitt anletes svett även om man är lite krasslig, säger Lars Hjalmarsson, 59 år, till TT.

Hans branschorganisation undersöker frågor om arbete och sjukdom i den så kallade Jobbhälsobarometern. Undersökningen bygger på telefonintervjuer med 4600 personer som ska utgöra ett representativt urval av befolkningen. Och siffrorna visar tydligt att andelen över 55 år som helt saknar sjukdagar är betydligt större än bland dem som är yngre.

–Man skulle kunna tro att det handlar om att de yngre har småbarn som drar med sig elaka baciller hem, men något starkt sådant samband finns inte i materialet, säger Hjalmarsson.

Trivs sämre

Snarare, säger han, handlar det om att de yngre inte trivs lika bra på jobbet. I början av karriären kanske man ännu inte hittat sin rätta position på arbetsmarknaden. Sannolikheten är större att man har ett jobb där inflytandet över arbetssituationen är begränsat.

–Vi vet att trivsel eller vantrivsel är en av de viktigaste orsakerna till hög korttidsfrånvaro. Om två personer har lika mycket ont i halsen är det mycket troligare att den som inte gillar sitt jobb stannar hemma, säger Hjalmarsson.

När det gäller den totala sjukfrånvaron ser bilden annorlunda ut. Långa sjukskrivningar drabbar i högra grad äldre än yngre.

Färre helt friska

Barometern visar att andelen helårsfriska minskar. För tre år sedan svarade 42 procent av de tillfrågade att de inte haft en enda sjukdag de senaste tolv månaderna. Nu har den siffran sjunkit till 36 procent.

Det ser inte ut att bli bättre framöver. Tvärtom. Dubbelt så många över 55 tror att de ska vara helårsfriska, jämfört med dem under 40 år.
–Och det är dessa friska äldre som nu är på väg att gå i pension, medan de yngre i större utsträckning går hem till sjuksängen, säger Hjalmarsson.