Kineser äter mera kött – då går priset upp

Köttpriset har ökat med en tiondel på ett år. Nu förutspår experter att dåliga skördar och ökad global efterfrågan kommer att pressa upp priset ytterligare ännu i år. Ur ett historiskt perspektiv är köttet ändå alltjämt billigt.

Matpriserna fortsätter att stiga snabbare än levnadskostnaderna i Finland. Sedan i fjol har maten i genomsnitt blivit sex procent dyrare. Men utvecklingen är ojämn:

– Det är framför allt dyrare kött som bidragit till den kraftiga ökning, säger aktuarie Juhani Pikkarainen vid Statistikcentralen.

Enligt Statistikcentralens senaste siffror har köttpriserna stigit med 9 procent sedan augusti i fjol. Dessutom utgör köttpriserna nästa en tiondel av den totala ökningen i levnadskostnader under samma tidsperiod.

Veijo Votkin som är styrelseordförande för köttpartiaffären Wotkins har känt av utvecklingen.
– På ett år har inköpspriset för gris stigit med över tjugo procent, säger han.
Hela prisökningen har ändå inte förflyttats till konsumentpriserna vilket lett till att branschen arbetar med allt knappare marginaler.

Dyrare foder
Det är i första hand dyrare djurfoder som pressat upp priset på kött.
– Kött befinner sig högst upp i näringspyramiden och det går åt enorma volymer soja, majs eller säd för att föda upp djuren, säger Pikkarainen.

En av orsakerna till de höga foderpriserna är extrema väderförhållanden. I somras pressade torka i USA och Ryssland upp världsmarknadspriserna på spannmål mot nya rekordnivåer. Detta kombinerat med en större efterfrågan har lett till att priserna på vete ökat markant. Samtidigt har priset på majs ökat sedan etanolproduktionen brett ut sig.

– En annan orsak är större global efterfrågan. Kina konsumerar allt mera kött, säger Pikkarinen.
Kineserna gick redan 1992 om amerikanerna när det gäller att äta mest kött i världen. I dag konsumerar Kina dubbelt så mycket kött som USA. Amerikanernas köttkonsumtion har dessutom minskat sedan 2007 då amerikanerna åt 25 miljoner ton kött. Större medvetenhet om hälsorisker, djurrätt samt köttets klimatpåverkan har angivits som orsaker till den stadiga nedgången.

I Kina, som i dag konsumerar över en fjärdedel av allt kött på världsmarknaden, är trenden motsatt och konsumtionen växer. Trots det äter en kines i genomsnitt bara hälften så mycket kött per år som en amerikan. På grund av det här tror experterna att den kinesiska efterfrågan kommer att fortsätta växa, vilket ytterligare kommer att driva upp priserna.

Ännu högre priser
Enligt Statistikcentralen syns den allra senaste prisökningarna i djurfoder inte ännu i de finska konsumentpriserna.
– Handeln omförhandlar priset några gången per år och för som bäst förhandlingar med producenterna, säger Ilkka Lehtinen, utvecklingschef för prisuppgifter vid Statistikcentralen.

Både Kesko och SOK, som är de största aktörerna inom dagligvaruhandeln, avböjer att i detalj kommentera prisutvecklingen den kommande hösten med hänvisning till att det rör sig om affärshemligheter. Enligt dagligvaruhandeln kommer de högre priserna ändå med nödvändighet att synas i butikerna senast i oktober.

Veijo Votkin ser inte de högre priserna som något enbart ont. Enligt honom måste man förstå hur mycket kött dalat i pris relativt sett.

– När jag började i branschen år 1978 fick man ett kilo griskött till inköpspris för en timlön inom köttbranschen. I dag får man över nio kilo för timlönen. Var och en förstår att kött trots allt ännu är för billigt ur det perspektivet, säger Votkin.