Lockout i NHL

Spelarna och ledningen för den nordamerikanska ishockeyligan NHL kunde inte komma överens. I morse finsk tid löpte kollektivavtalet ut och utan ny överenskommelse bröt därför den varslade lockouten ut.

När NHL och spelarfacket NHLPA träffades i New York i onsdags, i ett sista försök att få till ett nytt avtal, mötte 300 spelare upp för att stötta fackrepresentanterna. Dagen efter sade de nej.

Inga fler möten mellan spelarna och NHL-ledningen är inplanerade, och fler träffar ser inte ut att föreslås heller.

–Vi pratade med facket... och i och med att de inte har något nytt att erbjuda, eller något substantiellt svar på vårt senaste förslag, skulle det inte vara något vunnet med att hålla ett nytt möte nu, sade NHL-representanten Bill Daly i går.

–Jag är övertygad om att vi kommer att ha kontakt de kommande dagarna och boka in möten i den mån dessa kan vara meningsfulla, säger han på NHL:s sajt.
–Vi är ledsna att vi befinner oss här. Det är inget vi hade hoppats på eller väntat oss.

Det är lönefrågan som främst splittrar parterna. NHL vill sänka spelarnas del av intäkterna från 57 till 46 procent. Facket är villigt att ta en sänkning under tre år för att hjälpa de klubbar som går dåligt, men vill sedan tillbaka till nuvarande nivåer.
Lockouten är den tredje på 18 år. Senast en konflikt ägde rum var 2004–05.