Indiska muslimer demonstrerade mot USA i dag. Foto: EPA/Nathan G

Protesterna mot USA spred sig i dag

Den 55-årige man som tros ha producerat nidfilmen om islam, som lett till våldsamma protester i muslimska länder, togs på lördagen in för förhör av polisen i Kalifornien. Demonstrationerna har brett ut sig under dagen.

Den 55-årige mannen dömdes till fängelse för bankbedrägeri 2010 och är nu villkorligt frigiven. Enligt villkoren för frigivningen får han inte använda internet eller antagna namn utan tillstånd från sin övervakare.

Han misstänks nu ha brutit mot villkoren. Myndigheterna undersöker inte filmprojektet i sig eftersom USA har yttrandefrihet.
Mannen följde utan motstånd med polisen från sitt hem i Cerritos i Kalifornien. En lokal nyhetsstation rapporterade senare att han lämnade polisstationen med ansiktet dolt av en hatt, sjal och glasögon.

Han har tidigare förnekat inblandning i filmen.
Minst sju personer dödades i protester mot filmen i Egypten, Tunisien, Libanon och Sudan på fredagen.

Protester i väst

På lördagen spreds protesterna ända till Australien. Polisen i Sydney använde pepparsprej mot demonstranter som försökte storma byggnaden där det amerikanska konsulatet ligger.

Demonstranterna kastade flaskor, skor och andra föremål på polisen. Åtta personer greps, sex polismän skadades och delar av staden stod stilla.
Shoppare i Sydney såg förvånat på när demonstranterna viftade med banderoller där det stod Ner med USA.

–Vi är innerligt trötta på att alla skymfar vår älskade profet, sade en av demonstranterna, Houda Dib, till AFP.
Ett 500-tal demonstranter hade samlats utanför konsulatet i Sydney. En del av dem hade tagit sina barn med sig.

Obama: Var inte modlösa

USA:s president Barack Obama uppmanade på lördagen amerikanerna att inte låta sig nedslås av bilder på antiamerikanskt våld i den islamska världen.
–Jag vet att tv-bilderna är oroande. Men låt oss aldrig glömma att för varje arg folkmassa finns det miljoner som längtar efter den frihet, värdighet och det hopp som vår flagga representerar.

Obama försäkrade att den amerikanska administrationen gör allt vad den kan för att försvara amerikaner som arbetar utomlands.

al-Qaidas hämnd

Terrornätverket al-Qaida sade på lördagen att attacken mot USA:s konsulat i den libyska staden Benghazi var en hämnd för att USA i juni dödat al-Qaidas andreman Abu Yahya al-Libi i en amerikansk drönarattack i Pakistan.

al-Qaidas gren på den arabiska halvön (Aqap) efterlyste fler våldsamma demonstrationer mot USA:s ambassader i Mellanöstern och Afrika och uppmanade muslimer i väst att attackera amerikanska intressen.

Ordföranden för Libyens nyvalda nationalkongress, Muhammed al-Magarief, sade på lördagen till AFP att den dödliga attacken mot USA:s konsulat i Benghazi var planerad och genomfördes med stor noggrannhet.