Kärntrupperna i motståndet mot Putin har inte gett upp och tänker fortsätta demonstrera, trots de nya lagarna som kan innebära kännbara bötesstraff. Foto: Anna-Lena Laurén

Nya hårda lagar avskräckte demonstranter i Moskva

Tiotusentals Moskvabor har än en gång demonstrerat mot Vladimir Putin. Antalet är dock färre än i somras och Putin sitter kvar i orört bo.

– Hej alla ni i den lata majoriteten som sitter hemma och äter popcorn i stället för att demonstrera! Kom ihåg en sak – när Ryssland är fritt kommer ni att skämmas! Var inte rädda, kom med oss! utropade författaren Dmitrij Bykov då han för några timmar sedan talade till de tiotusentals demonstranter som samlades på Sacharov prospekt i centrala Moskva för att protestera mot Putin.

Både Bykov och flera andra som uppträdde på scenen vädjade till demonstranterna att nästa gång försöka få med sig så många av sina vänner och släktingar som möjligt. Antalet deltagare var nämligen betydligt färre än den förra anti Putin-demonstrationen som hölls i juni. Enligt polisens beräkningar, som vanligen ligger i underkant, var antalet 14 000, enligt tidningen Novaja Gazeta deltog mellan 20 000 och 30 000. Det är kanske hälften så många som under den senaste demonstrationen i juni.

Hårda demonstrationslagar

Av allt att döma har de nya stränga demonstrationslagarna haft avsedd effekt. Sedan några månader tillbaka kan den som döms för att ha deltagit i en olaglig demonstration få böta upp till 7 000 euro. Men straffet är också hårt för den som anses ha gjort motstånd mot polis, och kriterierna är glidande.

– Det räcker ju med att man råkar stå på fel ställe och blir fotograferad, eller försöker skydda sig mot polisbatongerna, för att bli anklagad! Polisen låter tjuvar och banditer gå fria, men aktiva medborgare som vill påverka samhället kan riskera sin egen frihet, säger 71-åriga Marina Bagrovnikova.

Den spröda lilla kvinnan är pensionerad klasslärare och har deltagit i alla oppositionens demonstrationer ända sedan den första stora manifestationen i december i fjol. Hon tror inte att Putin kommer att rubbas av protesterna, men säger att det inte spelar någon roll.

– Inte blir det bättre av att sitta hemma. Jag tänker fortsätta gå ut på gatan så länge det ordnas demonstrationer. Jag har inget att förlora.

Nästa kraftmätning sker den 14 oktober då det är region- och kommunalval i Ryssland. Jevgenija Tjirikova som är en av oppositionens galjonsfigurer ställer upp i borgmästarvalet i Chimki utanför Moskva, och i går vädjade hon om demonstranternas stöd.

– Ni måste alla övertyga så många ni kan om att det är värt att gå och rösta i det här valet! Utan er klarar jag mig inte! vädjade Tjirikova och fick spontana applåder.