Sveriges finansminister Anders Borg och Maltas finansminister Anthony Fenech anländer till mötet. Foto: Lehtikuva /AFP Photo/Yiannis Kourtoglpu

Lång väg till överenskommelse om bankunion

EU-finansministrarna fick på lördagen en första chans att diskutera EU-kommissionens färska förslag om en bankunion och gemensam banktillsyn. Det blev genast klart att det är en lång väg till en överenskommelse, bland andra Sverige är mycket kritiskt till förslaget.

Enligt kommissionens förslag skulle den ECB-ledda tillsynen gälla alla banker inom euroområdet, också dotterbolag med verksamhet utanför euroområdet. Men de länder som inte hör till valutaunionen har ingen rösträtt inom ECB.

–Det är naturligtvis alldeles oacceptabelt att vi skulle kunna ingå i en organisation där vi inte har rösträtt, sade Sveriges finansminister Anders Borg till nyhetsbyrån TT om tanken på en bankövervakning i ECB:s regi. Enligt Borg är även merparten av de övriga nio icke-euroländerna kritiska till förslaget.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) säger att Finlands ståndpunkt ännu inte är klar i alla frågor om bankunionen, men att det är bäst att agera snabbt i fråga om tillsynen.

–Tidtabellen är väldigt utmanande och ambitiös, men jag anser att saken är så viktig att det lönar sig att få till stånd beslut inom en nära framtid. Men det betyder inte att vi ska slarva med beredningen, sade Urpilainen.
Enligt Borg är det både "orealistiskt och olämpligt" att försöka driva igenom bankunionen redan till årsskiftet.

Den tyska finansministern Wolfgang Schäuble ville skruva ner förväntningarna på en snabb lösning. Han sade att det uppstår en besvikelse på marknaden om man skapar förväntningar som sedan inte uppnås.

Frågor kring Nordea

En fråga som väckts är hur det blir med Nordea, som ju har verksamhet både i och utanför eurozonen. Bankens huvudkontor finns i Sverige, och Nordea i Finland är dotterbolag.

Urpilainen tror inte det blir något gräl om tillsynen av Nordea.

–Vi kommer säkert inom den närmaste tiden att föra en diskussion om vilka banker som omfattas av tillsynen. Jag anser att det finns en viss logik i förslaget om att ECB:s tillsyn skulle koncentrera sig på de stora aktörerna medan den nationella tillsynen skulle ansvara för koordineringen av de mindre, sade Urpilainen efter finansministermötet på Cypern.