Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Barnskyddet kan drabbas när kommunerna sparar

Många kommuner kämpar febrilt för att få ekonomin att gå ihop. Det betyder att nedskärningar är nödvändiga och på många håll drabbas också barnskyddet.

När Nokia meddelade att bolaget stänger sin fabrik i Salo såg sig staden tvungen att permittera 2000 anställda, bland dem även de som jobbar med barnskyddet.
Stadens social- och hälsovårdsnämnd tog tillbaka beslutet i onsdags. En motivering var att det redan finns kö för tjänsterna och att det inte finns tillräckligt med behöriga anställda.

Socialdirektör Eeva Purhonen är lättad. Men nya problem skapas av att en socialarbetare inom barnskyddet sagt upp sig, och att hitta en ersättare tar tid.
–Målet är att vi ska få kön avklarad före årsskiftet, säger Purhonen.

Permitteringar

I Kajanaland har permitteringar redan genomförts. Men de har riktats till chefsnivån inom alla förvaltningsområden, säger social- och hälsovårdsdirektören Maire Ahopelto som hör till dem som drabbas.

–Klienterna behöver sin service, så vi sparar i första hand inte på personalen.

Ahopelto påminner om att permitteringarna inte löser kommunernas finansproblem utan att inbesparingar måste hittas genom att ändra på strukturerna.
För att råda bot på bristen på socialarbetare har staden anställt socialhandledare. De har fått ta hand om uppgifter som inte kräver att personen utbildats till socialarbetare.

Äänekoski samarbetsförhandlar

I Äänekoski pågår samarbetsförhandlingar som gäller alla kommunalt anställda. Biträdande stadsdirektören Heli Möller säger att ekonomin är så pass svag att staden är tvungen att överväga tillfälliga lösningar som permitteringar.

Som bäst funderar man i stadens ledning på vilka funktioner som ska stå utanför permitteringarna, det torde främst handla om barnskyddet och hälsovården.

–Läget är besvärligt. Vi måste akta oss för att inte vålla för stor skada för de tjänster som det i vilket fall som helst kommer att bli svårare att producera.

Kommunförbundets biträdande direktör Reijo Vuorento befarar att samarbetsförhandlingar som berör hela kommunen i stil med dem i Äänekoski kommer att bli vanligare.
–Ääneköski är bara upptakten.