Foto: Colourbox

HFD: Rätt att säga upp man som smugglade snus

Det var helt i sin ordning att säga upp brandmannen som dömdes till ovillkorligt fängelse i snusrättegången i Jakobstad år 2008.

Det har Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) nu slagit fast. En av de två brandmännen som dömdes lämnade in ett besvär till Vasa förvaltningsdomstol efter att ha blivit av med jobbet och fick rätt. Nu säger HFD, i motsats till förvaltningsdomstolen, att räddningsdirektören gjorde rätt som hävde tjänsteförhållandet.

Enligt HFD innebar bland annat uppgifternas karaktär att man måste kunna förutsätta särskild pålitlighet av en brandman när denne utför sitt jobb.

– Av tingsrättens dom framgick att snuset hade smugglats under en lång tid, planmässigt och med eftersträvande av en relativt betydande ekonomisk vinning, säger HFD.

Att handläggningen av brottmålet senare fortsatte i hovrätten och att den hade förkastat en del av åtalen utgör heller inget hinder, enligt HFD.

Det var räddningsnämnden som besvärat sig till HFD i frågan.

Brandmannen, som besvärade sig till förvaltningsdomstolen, dömdes i Korsholms tingsrätt till över två år långt fängelsestraff för smuggling, grovt skattebedrägeri och försäljning av produkter som strider mot tobakslagen. En del av åtalen förkastades senare i hovrätten.