Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä. Justitieminister Anna-Maja Henriksson tillsätter en kommision för att reda ut fallet med den mördade åttaåringen.

Kommission utreder mordet på åttaåringen

En oberoende kommission ska utreda det uppmärksammade fallet med den åttaåriga flickan som misshandlades till döds i Helsingfors i maj. Det beslutade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) på torsdagen.

Flickans pappa och hans flickvän står åtalade för mord.

–Kommissionens uppdrag blir att utreda hur alla inblandade personer och myndigheter har agerat för att på bästa möjliga sätt klarlägga de omständigheter som ledde till denna oerhört tragiska händelse. Det är vår skyldighet att se till att fallet utreds noggrant för att förebygga att något liknande inträffar i framtiden, säger Henriksson i ett pressmeddelande från Justitieministeriet.

Vid sidan av den pågående rättegången har polisen inlett en separat förundersökning på grund av misstankar om tjänstefel hos barnskyddsmyndigheterna. Social- och hälsovårdsministeriet har även tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda om det finns ett behov av att ändra på barnskyddslagstiftningen.

–Med tanke på framtiden anser jag att vi allvarligt bör överväga att införa en liknande lagstiftning som den svenska Lex Bobby, som innebär att Socialstyrelsen har en skyldighet att utreda hur myndigheterna agerat i samtliga fall där ett barn avlidit till följd av brott.