Har vi hittat mirakelbot mot cancer?

Iltasanomat rubricerade stort i dag om en ny form av cancervård som utvecklas i Finland. Tidningen berättar om en kvinna som blivit frisk från äggstockscancer med hjälp av virusbehandling.

Vad handlar det egentligen om Petri Bono, överläkare vid HUCS cancerklinik?

– Det handlar om klinisk forskning av virusterapi, som inleddes i våras. Tidigare omfattades ungefär 200 patienter av experimentell vård på privatsjukhus. Den avslutades, när den kliniska forskningen inleddes. Det handlar alltså inte om något nytt i sig. Än så länge vet vi ingenting om effekterna av virusterapin.

I vilket skede är forskningen?

– Den kliniska forskningen indelas i tre faser: först undersöks säkerheten, sedan den preliminära effekten och till sist den slutliga effekten med ett större patientunderlag. Vi är i början av fas ett.

Vilken är skillnaden för patienten om man jämför med cytostatikabehandling?

– När det gäller virusterapi utnyttjar man naturens egna mekanismer, medan cytostatikabehandlingen angriper också de friska cellerna. Förhoppningen är att behandlingen inte ska påverka till exempel hår och benmärg i lika hög grad som cytostatikabehandlingen gör.

Om effekterna visar sig vara positiva, hur banbrytande är vården?

– Någon mirakelmetod är det inte frågan om. I fallet med kvinnan som Iltasanomat berättar om, där en kvinna blivit frisk från äggstockscancer med hjälp av den nya metoden, är det svårt att säga om det är cytostatikabehandlingen eller virusbehandlingen som tog kål på cancern.

När kan man tänka sig att vårdformen börjar användas allmänt?

– Ännu vet vi inget om effekterna. Om forskningen visar på positiva reslutat, kunde 2020 vara realistiskt.