Foto: Lehtikuva/AFP/Justin Sullivan

Apple lanserade Iphone 5

Intresset och förhandsförväntningarna var enorma när Apple presenterade sin nya Iphone. Den nya luren påminner om föregångarna, men väntas trots det slå alla tidigare säljrekord.

Intresset för Iphone 5 uppskattas bli rekordstort. Inte minst på grund av att Apple alltid lyckas skapa en stor hausse kring sina nya produkter. Redan inför lanseringstillfället väntade media, bloggare och fans utanför Yerba Buena Center i San Francisco och i bloggosfären spekulerades det vilt kring den nya telefonens egenskaper och namn.

Förväntningarna var därför enorma när Apples vice vd Phil Schiller äntrade scenen och äntligen visade upp den nya telefonen.

– Iphone revolutionerade telefonvälden 2007. Nu har vi uppdaterat varje aspekt, sade Schiller och fortsatte:

– Den nya telefonen är tunnare och lättare och tillverkad helt i glas och aluminium.

Iphone 5 liknar på det hela taget föregångarna, men har större skärm, 4G och LTE-stöd, som ger snabbare överföring.

Tuff konkurrens

Enligt analytiker som Bloomberg News intervjuat var lanseringen den största någonsin vad gäller konsumentelektronik. Samtidigt menade JP Morgans chefsekonom att Iphone 5 ensam kan bidra med upp till 0,5 procent av USA:s bnp under det sista kvartalet.

– Iphone är ett vara eller inte vara för Apple, säger Sarah Rothman Epps, analytiker på Forrester Research till Bloomberg.

– Apple är helt klart ledande i branschen men för att behålla den platsen måste de vara den främsta innovatören, säger Rothman Epps.

Lanseringen kommer i ett känsligt läge för Apple, som fått tuff konkurrens på smarttelefonmarknaden av Googles Android-system och Samsung, som nu säljer fler telefoner än Apple.

Iphone 5 väckte inte enbart omedelbar förtjusning. Flera kommentatorer menade direkt efter lanseringen att telefonen trots allt är ganska lik föregångarna och att Apple inte lyckades toppa de enorma förväntningarna.

Få företag har så hängivna fans som Apple. Därför blev redan förra årets presentation något av en antiklimax, när Apple bara visade upp en uppdaterad version av Iphone 4. Iphone 4S satte trots det försäljningsrekord i fjol då över 4 miljoner telefoner såldes under de tre första dagarna. Flera analytiker tror nu att den nya modellen kan slå det gamla rekordet.