Webbattackerna riktade sig mot Sanoma

Polisens webbsidor råkade i eftermiddag ut för ett systemfel, ungefär samtidigt som Sanoma news webbplats attackerades utifrån.

 

Flera finländska webbsidor har legat nere eller fungerat långsamt under eftermiddagen.
 
Polisen har bekräftat att det för myndighetssidornas del enbart handlar om ett systemfel. Gränsbevakningens och polisens sidor har tidvis legat nere under eftermiddagen. Tidpunkten råkade sammanfalla med problem på Sanoma news sajt. Där handlade det om en regelrätt attack.
 
– Högst antagligen handlar det om någon som har ett horn i sidan till Sanoma. Det finns ett motiv bakom attacken, men vilket vet vi inte, säger forskningschef Mikko Hyppönen på datasäkerhetsföretaget F-secure.
 
Det handlar om en så kallad överbelastningsattack, där sajten belastas tills man inte längre kommer in på den.
 
Det är osannolikt att det blir klart vem som står bakom attacken och vad motivet är.
 
När en sajt utsätts för en överbelastningsattack handlar det vanligtvis om en näthandel som utsätts för utpressning.
 
I natt utsattes tiotusentals utländska sajter för överbelastningsattacker.
 
Enligt Hyppönen är det ändå osannlikt att de har samband med den finländska attacken.
 
Ingen fara
För en vanlig nätanvändare är en attack av samma typ som gårdagens inte farligare än en trafikstockning eller trängsel i ett varuhus. Attacken riktar sig inte mot enskilda användares datorer och det läcker inte ut någon information från dem.
 
Det enda sättet före ett företag att skydda sig mot dylika attacker är att se till att ha tillräcklig bandbredd, det vill säga att tillräckligt mycket trafik kan gå in och ut på samma gång.
 
– Helsingin Sanomats webbplats har stor bandbredd från början, eftersom det är en sajt med mycket trafik. Också domänföretaget Godaddy attackerades. För flera år sen utsattes också google för en attack. Om till och med google kan krascha, kan vilken sajt som helst göra det, konstaterar Hyppönen.