Foto: EPA

Svenska journalisterna fick besked om nåd redan i maj

Etiopiens förre premiärminister Meles Zenawi meddelade att Persson och Schibbye skulle benådas när han träffade Carl Bildt den 10 maj i Addis Abeba, skriver utrikesministern på sin blogg.

"Ett timslångt möte gav till resultat att premiärministern var tydlig med att benådning nu skulle ske, men de skulle släppas fria vid en tidpunkt då det kunde ses i ett större sammanhang. Han respekterade våra starka synpunkter, och jag sade att vi respekterade hans syn på hur och i vilket sammanhang ett frisläppande skulle ske. En tidpunkt som nämndes var de första dagarna i september", skriver Carl Bildt i sin blogg.

Senare samma dag berättade Bildt om mötet med Meles Zenawi för journalisterna när han besökte dem i fängelset.

Intervjun en del av benådningen

Johan Perssons och Martin Schibbyes ångerfulla tal i den etiopiska statstelevisionen efter frigivningen var en del av nådeprocessen. Det säger Martin Schibbyes fru, Linnea Schibbye Steiner, till TT.
- Det var något de var tvungna att göra. De visste att de var tvungna att säga dessa saker, det var en del av processen.

TT: Var befinner de sig nu?

- Det kan jag inte säga. De befinner sig i utlandet, så mycket kan jag säga.

TT: När pratade du med din man senast?
- I natt, men det var bara en snabbis. Han ringde och sade att han älskar mig. Det var i princip allt han hann säga, men han var väldigt lättad och glad.

TT: Hur känner du dig själv?
- Självklart är jag oerhört lättad, samtidigt känns det som om jag blivit överkörd av en traktor. Det senaste året har varit väldigt jobbigt och gårdagen var väldigt jobbig.