Nuorisosäätiö/Arkivbild

Centerns mutor och mygel synas i maratonrättegång

Pengarna skulle gå till blinda, äldre och ungdomar men landade i Centerpolitikernas valkassor. Nu svarar Centerpolitikerna Antti Kaikkonen och Jukka Vihriälä under hot om fängelsedomar på åtal om mutor och missbruk i Nuorisosäätiö-rättegången som äntligen inleds.

Nio personer står åtalade i valfinansieringshärvan, Antti Kaikkonen och Jukka Vihriälä är de två kändaste. Statsåklagarna hann redan i våras kräva preliminära straff: Ovillkorligt fängelse i 2 år och 6 månader för Penningautomatföreningen RAY:s ex-vd och ex-riksdagsman Jukka Vihriälä och villkorligt fängelse för Nuorisosäätiös ex-styrelseordförande riksdagsman Antti Kaikkonen.

– Det är preliminära straffkrav. Efter rättsbehandlingen preciserar vi de slutliga, säger statsåklagare Jorma Hirvonen.
Kaikkonen åtalas för att han mot stiftelsens regler och stiftelselagen i egenskap av styrelseordförande var med om att dela ut över 90 000 euro i valstöd. Åklagarna anser att Kaikkonen ordnade valbidrag åt såväl sig själv som andra partikamrater. Han åtalas för missbruk av förtroendeställning.

Gav och tog
Vihriälä igen åtalas för grovt tagande av muta och brott mot tjänsteplikt. Som styrelseordförande i Penningautomatföreningen delade han ut över 20 miljoner euro till Nuorisosäätiö och flera andra organisationer som han sedan i gengäld fick finansiellt stöd av. Dessutom tiggde han åt sig andra förmåner av de ideella RAY-stödda organisationerna.

Pengarna mjölkades med hjälp av tavelaffärer. Nuorisosäätiö köpte till överpris upp så gott som värdelösa tavlor som riksdagskandidaternas stödgrupper sålde. Åklagarna anser sig ha bevis för att idén med affärerna var att slussa över stiftelsens medel till politikerna.
Som bevismaterial har man bland annat mängder av beslagtagna e-postmeddelanden som avslöjar affärernas verkliga karaktär.
Verksamheten pågick systematiskt åren 1998–2009.

Jukka Vihriälä smordes, enligt åklagarnas uppfattning, med nästan 50 000 euro. Största delen av summan består av vinst på tavelaffärer, men i fyra fall hävdar åklagarna att Vihriälä tiggt till sig sparesor till Tallinn. Under resorna har Nuorisosäätiö betalat Vihriäläs fulla uppehälle.

De blinda stödde
Åklagarna har också kommit på att Vihriälä bett om och fått pengar av åtta ideella organisationer som han i sin tur varit med om att bevilja stora summor från Penningautomatföreningen.

Från Synskadeförbundet fick han exempelvis nästan 2 000 euro i olika stöd samtidigt som RAY beviljade förbundet 88 000 euro.
Av Mannerheims barnskyddsförbund bad han och fick 950 euro samtidigt som RAY delade ut 33 000 euro till förbundet.
Andra organisationer som Vihriälä anses ha utnyttjat sysslar med ungdomsarbete och äldreomsorg.

Tingsrätten i Helsingfors har reserverat tio veckor för rättegången. Under den kommer bland andra ex-statsminister Matti Vanhanen att höras som vittne.

Två statsåklagare svarar för åtalssidan och tre domare ska ta ställning till de åtalades skuld.
– Fallet har dragit ut på tiden för vi måste hitta en tioveckorsperiod som passade alla inblandade, förklarar statsåklagare Jorma Hirvonen orsaken till att behandlingen dröjt ett år.
Vihriälä och Kaikkonen kan räkna med att mötas av ett massivt pressuppbåd den första rättegångsdagen på tisdag.